woensdag 19 augustus 2015

Reisverslag Australië 2015.Woensdag 19-8-2015.



 

Woensdag 19-8-2015.  Lamington Park, Green mountains - O’Reillys

 Vandaag gaan we met een dagtour naar Lamington Park.
 
 

We gaan eerst naar Mount Tambourine om te genieten van het uitzicht.

Via Camoora rijden wij daar heen. Dit is een Aboriginal naam en in het NL betekent het “bloedrivier”. Het ligt ook aan de rivier en de rivier stroomt door het dorp met al zijn voorzieningen zoals ook het bloed met zijn energie door je lijf gaat.

De chauffeur Chris vertelt de hele weg zijn verhaal. Hij vertelt dat de mensen hier in het dorp waar we nu rijden er voor kiezen te leven van en door de natuur en de eenvoud. Ze hebben van hun hobby werk gemaakt en voorzien zich van vers water vanuit de natuur . Stoom was wel naar de Mountain gebracht ,maar water en riolering. Dit water vangen ze op in tanks en zo voorzien ze zich van water.

 



We bezoeken het dorpje ,waar ze leven van de kunstnijverheid (zoals schilders, kaarsenmakers).Bianca en ik gaan even bij een Aboriginal workshop binnen en daar zie ik de didgerridoo  die ik mooi vind Helaas kost ie 10.000 aus dollars dus hij blijft daar. En we praten met de eigenaar en ze vertelt ,deze mag Australië niet uit. Omdat er veren van vogels in ver werkt zijn en dus mag ie dit land niet verlaten. Das dus dan maar goed . Besef later pas dat dit allemaal echt is en dat deze veren dus van de vogels zijn. Ze zijn wel gevonden dus niet van de vogel afgenomen. Maar dan nog is het strafbaar ze mee te nemen. Wij drinken koffie en nemen een lekkere vullende hap in een taart vorm ! Bianca met chocolade en nutella en ik lemon met kokos..Na 30 min vervolgen we de reis .

We stoppen om een mooie panorama foto te nemen van een bergtop waar we 270 graden rond kunnen kijken.

 
We bezoeken ook een Alpaca fokkerij ,en ik vind dit weer een belevenis. Vorige keer met Carolien was ik verliefd op Roy. Dus ik zocht deze mooie grote witte alpaca.
 
 
 

 
 

Ik blijf dit zeer indrukwekkende dieren vinden en zo schaapachtig lief met hun mooie dikke vacht. De  mannelijke Alpaca Roy staat nu bij zijn vrouwtjes en er lopen meerdere kias ,zoals ze de jongen noemen .Voor de foto word deze keer Al gebruikt. Hij kijkt me aan of ie wil zeggen “moet ik met jouw op de foto “.!
Nou na enkele minuten besluit ie het goed te vinden en we maken mooie kiekjes.
In de verte liggen wallaby’s  in het weiland. En onderweg komen we er ook diverse tegen. 
 
 

We  rijden we naar Lamington Park van de familie O’Reilly’s . Onze gids, vertelt een hele boel over deze familie. Dat ze begonnen zijn in een stuk oerwoud wat ze in 2 jaar tijd hebben weten om te bouwen tot een enigszins bewoonbaar gebied.

Niemand wilde dat stuk land hebben, maar deze familie .

Ze kwamen in 1910 hier wonen omdat ze nergens anders heen konden, geen geld hadden en dit was een onleefbaar gebied. Hier mochten ze in ruil van onderhoud ,wonen leven en bouwen.. Ze kregen dit land onder hun eigendom zodat onderhoud van dit gebied gewaarborgd bleef.
Al snel zag men dat als men de bomen kapte ,het eeuwenoude niet terug kwam .De wereld veranderde ,werd droger en de regenwouden veranderde . Dus moest er gestopt worden met het aantasten van de natuur .Op een bepaald moment er naar toe zie je aan de ene kant van de weg het regenwoud staan  , en aan de andere kant de eucalyptusbomen, gepland door de O reilly’s .De regenwouden werden een trek .

Er kwamen steeds meer “groene” mensen naar deze unieke natuur kijken. Omdat nergens ter wereld de evolutie zo goed te zien is in de natuur. Van de Gondwana tijd zijn de dieren planten bloemen zeer goed te zien. Duidelijk word dat al snel voor de wereld en de bescherming wet treed in. Dit gedeelte komt op de lijst van de Unesco.
 

 

Als mensen over de wereld dit gedeelte meer en meer bezoeken is er geen slaap ruimte wat de familie al snel het idee geeft gastverblijven te bouwen. Daarvan kunnen ze leven en hoewel de wet hun weg wil , is er geen wet die hun verblijf vergunning kan in houden .De oude afspraken gelden en dat is de reden dat er in dit  beschermd gebied, mensen wonen

In 1926 bouwt de familie een gastenverblijf  voor de natuurwetenschappers en later het toerisme. Inmiddels is dit plaatselijke familiebedrijf uitgegroeid tot een wereldwijd bekend fenomeen. De O”Reilly’s – De groene mountains en het Lammington park zijn 3 benamingen voor een en hetzelfde gebied.
 

 

We hebben de Tree Top Canopee walk gedaan. Samen met Chris onze gids. En dat was geweldig ,hij was een bird man ! In een seconde opende hij zijn hand en daar kwamen werkelijk 10 vogels zwart met geel ( familie van de bouwer Bird) naar zijn hand. Deze vogels zijn het Icoon van de O reilly’s geworden. Ze zijn er maar een gedeelte van het jaar en deze tijd is hun fletch tijd. Dus ze hebben uitvliegende jongen. Daarom eten ze van de hand. Hij geeft ze rozijnen.

Daarna gaan we naar de bouwer Bird. Die bouwt zijn kasteeltjes en brengt dan alles wat blauw is naar het nestje (kasteeltje). Iedereen heeft wel eens de documentaire gezien van David Attenborough . https://www.youtube.com/watch?v=MZFzH3dWsbA

We mogen twee bouwwerken zien en een mannelijke vogel. 

We lopen door en zien dan een klein vogeltje wat op een roodborstje lijkt maar dan andere kleuren heeft. Hij noemt wel de naam Robin ,maar dan anders dan bij ons .  https://www.youtube.com/watch?v=fqgPmnW8yCU

Daarbij komt een speciale vogel die zelfs Chris op de foto zet omdat ze zich nooit laat zien, alleen als er een rivaal in de buurt is .Ze hebben namelijk een eigen territorium. Namen moet ik nog opzoeken..
 
 

Via een hangbrug loop je door een stuk bos in de toppen van de bomen in plaats van op de grond. Tegen een boom hebben ze nog een ladder geplaatst zodat je daarin ook nog verder omhoog kunt naar een hoger plateau. Deze keer slaan we dat over. Te druk en ik wandel liever met de gids verder .Die vertelt het een en ander over de bomen planten en vogel 

In de bomen zitten de koningsparkieten en de Grimson Rosella’s ons op te wachten. Ze worden daar al jaren gevoerd ,zijn dus niet bang voor mensen. Daardoor  kan je als toerist mooie foto’s maken .De vogels blijven als fotomodellen heerlijk in de bomen zitten . En komen wanneer ze honger hebben naar beneden ,naar de mensen ,hun handen schouders of zelfs op je hoofd, of naar de grond om te eten. Wij Bianca en ik vinden het wel lachen als er een vogel op je hoed vliegt.. Bianca is de pineut bij haar schijt er een op haar broek… Jep…Chit happens. 
 

Ik zie ook van die kleine mooie finshes die ik voor mijn Ed op de foto zet. Mooie met een rood kopje ook die naam moet ik thuis opzoeken. We lopen nog wat rond en zien de Bush Turkey vechten om voer en een plekje in de schaduw. De sterkste wint .
 
 

Het word wat kouder en we moeten nu echt terug naar de bus. Vandaag was mooi weer ,weer 25 graden droog en zonnig. Wel is er een fris windje .

 

Het is een indrukwekkende middag. Na afloop worden we weer in het hotel afgezet. Te moe om van alles te doen besluiten we lekker thuis te eten in hotel. Dan douche en verslagen maken en het thuisfront bellen en appen. Wat een uitkomst he die nieuwe snufjes op de telefoon. Je voelt je dan weer even thuis en dan als je stopt met bellen ,ben je gewoon aan de andere kant van de wereld… Thuis alles goed de edel papegaaitjes groeien
En we hebben 3 kuikens bij de grijze roodstaarten.

“Alles is goed “

Hoe fijn klinkt dat dan als je ver weg bent en toch dicht bij ….

Hoe cool is dat ..

Nu koffers pakken ,morgen gaan we naar Sidney…



Geen opmerkingen:

Een reactie posten