donderdag 27 augustus 2015

Australie Bij John in Yass 26-8-2015 dag 22


26 Augustus bij John en Jane.. Dag 22

 


We ontbijten heerlijk en daarna gaan we met John mee zijn vogels voeren.

Aangezien hij veel vogels heeft kost dit de gehele voormiddag. Hij vertelt over de soorten rose,s en de corrella’s en de inka kaketoes en de helmkaketoes. John laat zien wat hij voert en als we na een wandeling terug komen geeft hij de vogels al de natuurlijke taken met  bloemen en noten. Dat zijn de gele nationale bloemen wattle ,en de walnoten en de paddy melons. Dit zijn mini meloenen en vol met zaden waar ze dol op zijn.

 


Ook geeft hij de bloemen van de Banksia boom. Hij laat zien wat de geelkuiven eten als ze gras eten, dat is niet het gras wat ze eten maar de wortels die op uien lijken en daarin zitten dan weer zaden waar de geelkuiven dus hun vitamine uit halen. Hij voert ze ook geweekte zaden en het valt op dat ze veel variatie van bonen geven hier .

 


De nesten worden gecontroleerd en er zijn nieuwe eitjes ,maar ook kapotte eitjes . Helaas bij de Kuli rosé kaketoes. John hoopt dat ze een nieuw nestje leggen. Dus de controles worden gedaan en genoteerd. Ze krijgen ook vlees een lekkere bot. Ze zijn er dol op.  De helm kaketoes eten ook muis ,maar vandaag niet ,vandaag zijn het koteletten botjes. Verder vers water en wat kalkpoeder. Hoewel hij wel calcium schelpen heeft voor de vogels. Bij alle vogel heeft hij een ander verhaal en de tijd loopt door. Na het voeren gaan we naar de koeien en de kalven. Maar drinken eerst koffie met een broodje.. Het is 11 uur.

 


Daarna  gaan we  met John wandelen op zijn grondgebied. We maken er een farm dag van. Het huis bovenop de berg met een megaoppervlakte aan terrein eromheen waarop zijn volières staan, de koeien en alles er om heen geeft me het echte Australische gevoel . Het is eigenlijk niet te bevatten als je het niet zelf met eigen ogen hebt gezien. John heeft 26 volwassen koeien en 2 stieren en 6 klaveren ,die van vorig jaar zijn. Dit jaar zijn er weer enkele drachtig . John geeft ze hooi en wij kijken hoe dat allemaal werkt.

 

Dan gaan we op zoek naar de emoe die op het land van zijn moeder leeft en dat word een echte country rit . De gehuurde auto  was wit maar is nu zwart. Het gaat er soms hard aan toe en na een uur is de Emoe gevonden , en we zien een alpaca. Kan je voor stellen hoe groot het gebied is waar op we zijn. Je kan hier heel de dag rijden zonder op een gedeelte te rijden waar je al geweest bent. Het grootste grond gebied is van zijn moeder.  Zijn broer en hij hebben ook veel land en de rest is van oom tantes en neven en nichten.

 


Zijn familie  (grootouders ) kwam hier wonen en kocht 280 hectare grond ,dit werd verdeeld onder de kinderen en de kinderen van de kinderen. Dat betekend dat je omringd bent met familie.  We gaan naar zijn broer en vrouw. En dochter  ,die hebben kippen en ze hebben 1200 eieren per dag . Er lopen dus zo’n 1500 kippen rond. Die iedere dag  in en uit de schuur gaan omdat er vossen zijn. Ook lopen er 6 honden, Italiaanse waak er werk honden. We kijken hoe dat werk met het sorteren van de eieren.  

Daarna zeggen we even hallo tegen de moeder van John die 85 jaar is en alles nog zelf doet.  Daarna gaan we kijken naar het huis wat John verbouwd heeft en hij nu een dit jaar aan het werken is .  Samen met Jane zijn vrouw hun dochter Sarah en zoon Kai. Het is een huis van 1929 en ze hebben daar eerst gewoond voor ze de berg op gingen. Jane vond het op de berg mooier en veiliger. Dus nu verbouwen ze dat huis voor de tijd van nu . Dat word zijn oudedagsreserve ,want dat word verhuurd.  Maar dat kan nog wel even duren. We gaan weer terug voor de lunch

Het is nu 1430 uur.  We zijn al vanaf 9 uur op pad. Goed het is droog maar koud en ik heb twee broeken aan , twee truien en twee jassen. De wind houd ik buiten met twee mutsen ,want ik zit niet op een oorontsteking te wachten . We vliegen over 2 dagen !!
Dus ik ben zuinig op me zelf. Bianca denkt als ik en we zien er niet uit …

 

Daarna gaan we weer naar de vogels en John laat ons wat bomen zien waar de rosella’s in broeden en de Gallah’s en bomen waar hij zijn bodembedekking uit haalt en de vogels knauwen dat dan verder klein. We lopen nog een stuk over zijn land

John kijkt onder stenen of daar misschien slangen of andere beesten zitten. We zien een shingle lizzard  Verder nog een duizendpoot  en ook zien we een nest van een wombat waarop nog de nagelsporen goed te zien zijn. Wombats zijn een plaag op zijn terrein.

 


Ze maken grote gaten onder de grond en je kunt er zo invallen. 

Tegen 18.00 uur zijn we thuis ondertussen voert John de vogels en wij drinken koffie en we gaan zo eten. Iedere avond maakt Jane wat lekkers klaar. Verrassend .
Daarna kijken we of we opossums vinden en drinken wat en gaan naar bed.
Ik ben echt helemaal op, nee een country live voor mij is echt niet waar ik warm van word. Dag in dag uit werken op een land waar eigenlijk niets veranderd. Steeds opnieuw de heggen afrasteringen nakijken aan passen veranderen. Hout kapen voor de open haarden want anders is het kouder dan koud in de winter. Hoewel de winters warmer zijn dan bij ons , is het de wind die de koud echt vreselijk maakt. 

De windstromen die elkaar naderen op de berg maken wel de mooiste donderbuien en bliksem ,maar ook de koude windstromen die ik niet snel vergeet.
Brrrrrr echt het is zo koud….De zon komt en maakt de dag wat warmer maar als eenmaal  de zon weg is wil ik het liefst binnen zijn…

S”avonds gaan we dan met de auto en de lichten op zoek naar een opossum. Kei spannend.
 

John rijd de auto e ik houd het lciht vast. Opeens zien we twee rode ogen en ja hoor daar zit ie hoog in de boom Jezus ze zijn zo groot als een koala ,dat wist ik niet. Het was echt spannend leuke en een avontuur. Foto’s maken was moeilijk ,maar is wel gelukt. S Avonds krgen we nog een lekkere bak koffie en een cadeau. Zo lief ..Bianca kreeg een boek en ik kreeg onderzetters en placemats ,maar wel hele bijzondere. Van de Birds of Australië van  Maxwell Williams.. Wat een dag zeg. We besluiten ook John ons Cadeau te geven. Een schitterende tekeing van Ria Winters van de Inka kaketoe.. Iedereen gaat blij en gelukkig en voldaan naar bed.. Morgen weer een dag...

 
 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten