zondag 30 augustus 2015

Heide


 


Heide.
Voor mij is Bangkok wel heftig omdat ik ging om Heide te bezoeken. Dat  was mijn hoogtepunt  van Bangkok. Maar Heide is niet meer en dat gemis speelt wel door mijn hoofd. Heide was een vriendin die ik op congressen ontmoet heb voor het eerst in 2006 . In Australië (2009) zijn we een week samen opgetrokken in de out back . We sliepen samen omdat we beidde alleen waren en ja met twee op een kamer is leuker. Ik was daar met Hans en Caroline. De tweede keer Australië (2011) zijn Caroline en ik naar haar in Thailand gegaan, en zo bloeide er vriendschap op .

Toen kwam  Heide samen met een Thaise kweker Lek, (2012) naar Nederland .    
 En zo heeft hij ons weer uitgenodigd om te komen kijken naar zijn vogels als we in Thailand zouden komen. Dat heb ik samen met Heide en Jose Appels gedaan in 2013. En weer een nieuwe vriendschap bloeide op. We hadden een passie die we samen deelde:  Vogels, met als specialisme de  Palmkaketoes. De tijd samen met José in het huis van Heide was speciaal. Het is een mooi traditioneel  Thai house . Met trappen gemaakt van hout met echte tempel deuren .Eenmaal binnen is er een grote kamer . ,alles is van hout .Van dat donkere rode stevige massief Thai hout.   Een keuken een slaapkamer en een douche. Met daarin traditionele meubels.  Ik heb altijd zeer genoten  van de speciale momenten samen met Heide.
En ben zo blij dat ze haar passie en kennis heeft gedeeld met me. We zouden samen een boek schrijven. Helaas is dat er niet meer van gekomen. Maar haar kennis zal niet verloren gaan.
Want Heide was de een van de eerste die met de palm kaketoe kweekte hand opfok realiseerde en dat telt ook voor de neushoornvogels! Zij was het die Loro Parque leerde hoe de hand opfok werkte bij deze vogels. Loro Parque stuurde een bioloog naar haar om weken te komen oefenen en kennis op te doen hoe met kweekt en hoe men kuikens groot brengt.  Zei was het die uitlegde hoe belangrijk voeding was. Hoe de samenstelling was en hoe je van dat voer een pellet kon maken ! Meer dan 40 jaar lang heeft ze de vogels en de vogels in de natuur geholpen, door haar speciale wijze van zien en doen. Singapore Yurong Bird park  Research heeft veel aan deze kennis gehad evenals het Loro park.  Zo jammer dat men snel vergeet. Maar daarom zet ik het hier even neer. Want men moet eren wie eren toekomt. Heide heeft de vogel wereld veel gegeven. In onze lezing van de palmkaketoe, vertel ik altijd haar verhaal , zodat men niet vergeet...

Annette met Dolly.
 
Het  was speciaal ,en daarom ook verdrietig om in 2014 afscheid te moeten nemen. Nu 2015 ben ik weer in Bangkok en ik mis haar! Ik ontmoet vandaag haar dochter Annette. En we hebben een leuke avond. Herinneringen ophalen en sommige moment is het alsof ik met Heide in een jongere versie praat. Annette kan enthousiast vertellen en haar lichaamstaal is fantastisch. Zo moeder zo dochter.

Heerlijk als dat kan. De avond is te snel voorbij en als we haar een fantastische tekening van Ria Winters overhandigen van de Palmkaketoe is het emotioneel. Ze zegt “die komt naast mijn moeder ’s foto ”Want dit is helemaal mijn moeder. Een mooier compliment bestaat er niet .. In bed moet ik de dag en de avond plaatsen. Ik besef dat het een onvergetelijke dag is ..

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten