zondag 20 januari 2013

Mandai Breeding Centre


Mandai breeding centrum 20-1-2013

Rubert haalt ons op en we gaan naar een koffie shop . Rupert vertelde dat er 5 miljoen inwoners zijn waarvan 1 miljoen een auto.  Singapore is een rijke stad .Veel moderne ontwikkelingen en vaak startte nieuwe zaken hier als bvb microchip . 90% heeft een koop woning. Iedereen werkt ,geen werk geen geld. En er is zoveel werk
Bij de koffie schop zitten nu al veel mensen ,omdat daar de singing birds komen.   Dan komen er mensen die hun vogels ophangen aan stangen die overdekt zijn en dan gaan de vogels een competitie aan. Wie het beste zingt. De kooitjes allemaal handgemaakt met ornementen gemaakt van ivoor en handgemaakt glas of aardewerk worden genummerd opgehangen. Sommige kooitjes zijn antiek en lopen op tot wel 10.000 euro. Vogels erin zijn geprijsd van 100 tot ook over de 2000 euro. De kampioenen kosten natuurlijk het meeste. Mooi is dat deze mannen hun eigen vogel horen zingen tussen al die andere vogels. Jonge vogels leren van de oude vogels en ze zijn daar soms 3 x per week van 7 uur to 15-1600 uur. We maken foto’s ,natuurlijk vragen we dat eerst. Dan gaan we naar bird shops en daar zien we dat ze een pets place gemaakt hebben . Iedere zondag komen mensen naar deze plek met hun huisdieren. Noem het een meetingpoint.  Er zitten gecentreerd 3 dierenartsen winkels en er is een ruimte met stokken waar men de papegaai (meest ara’s ) zet en daar doen ze dan Free Flight.
We zijn te vroeg ,dus dat zien we niet ,maar we zien wel de vogels in de winkels. Ze hebben er alles van ara tot turako.s tot toekans in alle soorten en maten tot grote neushoornvogels ,diverse amazones en edel papegaaien ,kleine vogels als vinken parkieten, kanaries ,te veel om op te noemen.  Kooien ,speelgoed, en voeding. Mensen die jonge vogels brengen en dat ruilen voor voer. De zondag is voor de huisdieren met hun baasjes. Er is veel veranderd in 4 jaar!

Na enkele uren gaan we naar Rupperts vogels kijken. Grote volière ‘s . Hallen (8) van 50 meter lang en 30 breed. Met daarin vogels verdeeld in geluid.  Rupert heeft 1200 vogels die hij in dit park heeft ondergebracht. Hij heeft eigen mensen die voor deze vogels zorgen.
Zo worden al zijn ideeën werkelijkheid en de passie wetenschappelijke onderzoeken te verwezenlijken is zijn doel .Daardoor leert iedereen meer over de vogels.  Hij kan uren vertellen en dus tikt de tijd door. Om alle hallen te bezoeken hebben we 3 uur uit getrokken.

In de  hallen zijn de vogels verdeeld ,niet wegens de soort maar wegens het geluid.  Er zijn grote baby ruimtes waar de vogels in aparte ruimtes op leeftijd opgroeien.Vandaag zondag krijgen de vogels alleen zonnepitten sommige daarbij enkele  pellets en andere dagen voert hij fruit en groente. Daarnaast vers water. En ze worden strak gevoerd. Minimaal verlies.  2 x per week douche . Het zijn allemaal hangkooien voorde hygiëne en gemak en veiligheid ongedierte. 

Jose kon haar hart ophalen want Rupert had ook 12 koppels  Blue Rumperd . Hij had (een deel) nog in een ruimte zitten om te acclimatiseren. Hij had de vogels eerst in een kolonie gehad en zich zelf de partners laten uit zoeken. Daarna in een kleine kooi van 50 x 40 .Wat voor Jose “vernieuwend” was. Ook vertelde hij dat zijn vogels veel fluiten en die van José niet Dus concludeerde ze dat deze van hem uit maleisie kwamen en van José uit Thailand. De leefomgeving is anders .Je begrijpt  we hebben tot laat in avond het onder werp Blue Rumpeds  en edel papegaaien beleefd. Wil je meer weten over deze vogel kijk dan : www.psittinus-cyanurus-cyanurus.com  En ja als het doorgaat dat hij naar Europa kan verhandelen dan komen er ook voor José nieuwe bloedlijnen.
S'avonds lekker eten en daarna rollen we ons bedje in.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten