maandag 1 augustus 2016

Dag 12 Borneo Sandakan.


Dag 12 | 01 Augustus 2016: We gaan van Kuala Lumpur naar Sandakan


 

We vliegen met Malaysia Airlines van Kuala Lumpur naar Sandakan. De vlieg reis gaat goed Alles gaat redelijk op tijd en in Sandakan staat er weer een busje en chauffeur op ons te wachten. Na 30 minuten zijn we in het nieuwste hotel aldaar. Het is tevens het beste hotel hier in Sandakan. Gelukkig want we willen wel even bijkomen. We zitten op de 15de etage. 5 hoger dan in Kuala Lumpur. We gaan nu meteen naar het zwembad . Ik wil nu eindelijk wel eens zwemmen. Het was heerlijk. Ondertussen had Jose een Singapore Slinge besteld en de zon was er en de winden een ligstoel met handdoek. Ja hoor op en top vakantie gevoel . . We zitten aan zee dus het is prachtig. Hier houden we het wel even vol..

 
 
 


Sandakan: De stad Sandakan is in 1879 gesticht. Voor die tijd was het een nederzetting die Kampung German heette, genoemd naar Duitse handelaren die er verbleven en wapens aan de sultan van Sulu leverden. In 1884 werd Sandakan de hoofdstad van Sabah. De stad trok handelaren, immigranten, smokkelaars en piraten uit heel de wereld. Zij kwamen af op de gunstige ligging van de haven en stad, die beschut gelegen zijn in een baai en heuvels. Ook was het hoofdkwartier van de British North Borneo Company er gevestigd. Het Death March Monument herinnert aan het wrede gedrag van de bezetters. In 1944 werden 2.400 geallieerden gedwongen een moordende mars door het oerwoud te maken. Slechts zes gevangenen overleefden de tocht. In de Tweede Wereldoorlog is de stad platgebombardeerd. Tegenwoordig is het een exportcentrum voor onder andere rotan, hardhout en palmolie. Sandakan is ongeveer 386 km van Kota Kinabalu verwijderd .

Sabah is  veelzijdig, soms ruig en vol spleten en dan weer tam en liefelijk.
De Mount Kinabalu domineert en met mooie landschappen en zijn 4101 meter is hij ook de hoogste berg in Zuidoost Azië. Maar daar gaan we niet naar toe . Dat is te veel klimmen . We verkiezen meer de oost kant. Sabah heeft een flora en fauna, die ontzettend rijk aan varianten is. Voor de kust liggen duikgebieden waarover de enthousiasten slechts dromen.
Sabah ligt aan de noordoostkant van Borneo en heeft sinds mensenheugenis de naam "Land onder de wind", want het ligt net onder de taifoengordel. Vroeger zochten de zeilschepen hier bescherming tegen de moorddadige stormen. Er zijn hier ongeveer 32 stammen van diverse etnische afstamming. De belangrijksten zijn de stammen van de  Bajau, Bisaya, Kadazan, Kedayan, Murut, Minokok, Rumanau, Rungus en Sulu.
Sabah is een ruim Land, Veel gebieden van Sabah zijn zelfs nog volledig ontoegankelijk, andere zijn echter van goede wegen voorzien, waarop busdiensten onderhouden worden. Ook de boot is, vanwege de vele rivieren, een belangrijke en aangenaam transportmiddel.  Er is ook een kleine spoorlijn die van Kota Kinabalu naar Tenom leidt.  Genoeg over Sandakan .
Terug naar ons hotel .
We krijgen een informatie map waar in staat dat we van alles gaan bezoeken . Dit is dan op de laatste dag hier. Maar ik vind het wel leuk te lezen wat ons te wachten te staat.

  

Het Orang Utan Rehabilitatie centrum van Sepilok  / Sun Bear reservation. De grotten van Gomantong /  Sukau, Kinabatangan Wildlife Reservaat./  Kinabatangan rivier / Selingan Turtle Island..
 
 


 


Een druk programma dus. Ik ga me in lezen en morgen vertrekken we voor 3dagen naar het Sukau Kinabatangan Wild reservaat. Van te voren omdat dit onder weg is gaan we naar de orang-oetang en de sunbears. Komende dagen zijn druk… Maar we hebben er zin in. Ik hoop er is internette. De informatie van de orang-oetang  en de sun bears kan ik al vast plaatsen. Onze belevenissen die komen dan zodra ik weer Wi-Fi heb.
 
We gaan lekker aan zee eten. En genieten van dit dagje in Sandakan. Morgen vroeg begint de dag om 8 uur. Een mooie tijd want de dagen er na beginnen de dagen 5.30 uur !!

 
 


Groetjes Thiely en Jose.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten