zondag 21 augustus 2011

Sidney en de Taroonga Zoo

Sydney


Een stad met water bruggen en een operagebouw.

GROOT ,zo das wel ff anders dan Eindhoven hoor. Maar ook hier kan je een portemonnee meenemen en je leegkopen. Luxe artikelen en spulletjes en zoveel leuke dingen dat je eerst moet kijken en dan bedenken wat je gaat kopen ,want ja we hebben maar een koffer he ! Lekker eten, want er zijn honderden restaurants. In de herfst 2000 waren hier de olympische spelen.

Er kwam een olympisch dorp en er werden stadiums neergezet. De beroemde” rugby wedstrijden “ . Al bij al koste het Sidney 1,5 Miljard euro. En kwam Sidney in de rode cijfers na afloop van de olympische spelen. Och waar heb ik dat nu eerder gehoord ! Volgens mij is dat altijd wel zo. Toch veranderd een stad wel daar door en ik zeg maar zo alles heeft zijn voor en tegen.
Men zegt het is een van de mooiste steden van de wereld. Druk is het zeker. Modern ook en toch heft het speciale herkenningspunten die je nergens ziet Eucalyptusbomen, parkieten vogels en verlaten baaien, drijvende boten, de vele markten, winkels, en woningen waar de mensen gewoon hun leven , leven en gezamenlijk gezellig BBQ-en wat typisch Australisch is . Je vind er werkelijk alles wat je je maar kan bedenken .De eerste dag zagen we al meerdere geelkuif kaketoes in de bomen.
Sydney , in een boek las ik dat ze zich in de 20ste eeuw goed bedekt op Bondi Beach mochten vertonen. De reden was dat men niet mocht zwemmen, alleen nachts mocht men de zee in ! Gelukkig voor die Australiërs kwam hieraan in 1903 een einde en mocht men warme dagen in de zee zwemmen. Echter wel van top tot teen bedekt ! De zware stof van die tijd zoog zich snel vacuüm ,dus wat zijn de mensen van nu blij met hun minuscule bikini’s en badpakken en wat leven we nu in een andere wereld. Bondi Beach is nu een toeristische trekpleister van Sydney . Het is nu te koud het is 17 graden.
De bouw van het Opera gebouw bij de haven brug heeft maar liefs 16 jaar geduurd. In 1973 is het geopend. Hier gaan we natuurlijk wel even een kijkje nemen.
De kustlijn van Sidney naar Brisbane noemt men “de tuin van god “. Uniek landschappen, schilderachtige baaien, bananen, druiven, bergen, subtropische zand stranden en schreeuwende kaketoes . Rotsen als de tree sisters en de Blue Mountains. Kijk dat willen we zien en horen.

We gaan een dag naar de Blue Mountains.
Dat zal Dinsdag of Woensdag worden!



Het blauwe gebergte, gebergte met miljoenen jaren oude riviertje watervallen en het gevoel dat de tijd even stil staat. Deze zijn ongeveer 100 klm van Sidney vandaan. Omringd door die prachtige eucalyptusbomen. Die het een blauwachtige gloed geeft. Een kadootje van moeder natuur die hier de kleurenpracht laat zien die bijna sprookjes achtig over komt maar echt waar is .
In 1831 waren de inwoners van Sidney zo dapper deze gebergte te bewandelen, en routes uit te zetten om zo het binnenland te verkennen . Je kan er met een trein ,de steilste spoorbaan ter wereld naar de 80 m lange natuurlijke rots tunnel ,daar glijd de gondelbaan op een adembenemende hoogte van 300 meter over het ravijn.
Ook kan je genieten van de tree sisters, die vogels de Aboriginals legende de zusters Mennhi ,Weemala, en Gunnedoo van hun geliefde weggehouden moesten worden. Ook in de buurt is katoomba zijn de Jenolan caves : de druipsteen grotten van Australie . Spannend!

Zondag 21 Augustus


Vandaag naar Darling Harbor en vandaar uit met de ferry naar Taronga Zoo. Nu de vaar rit er na toe was al een sport .Allereerst gingen we met redelijk weer van huis droog en zon ,en dat werd wind en bewolkt. De ferry werd gestuurd door Kevin en die vertelde ons in de rit van ongeveer een half uur alles over wat er te zien was. Een van de oudst stoomboten ter wereld nog gebouwd van de ontwerpers van de Titanic. Ook lager er oorlog schepen en een nog steeds in goede staat vestigings muur met kanonnen om “de russen” tegen de houden  ,toen ze een aanval van hun verwachten lang geleden! Iedere dag om 1300 uur gaat er een kanon schot de lucht in. Hier is nu ene museum in gemaakt en een restaurant. De Sidney bridge is toch wel een mega brug moet ik zeggen. Je kan er voor 200 euro opklimmen en dan heb je de mooiste panorama foto die er gemaakt kan worden. Je klimt dan maar liefs 260 meter de hoogte in.  Nu even niet, het waaide te hard hahahahahahaha.  
Dan zien we het Opera House, indrukwekkend en een gebouw nergens anders voorkomend ter wereld  gebouwd door een Deen. Wel gaaf om te zien en ja als je in Sidney bent moet je dat ok op de foto zetten.
De ferry kosten maar liefs 40 dollar pp en de entree  Zoo  44 dollar pp. Word een duur dagje. Trouwens alles is hier duur. Dat valt tegen Boodschappen ,bvb ontbijt en fruit voor de dagen kost al snel 80 dollar. Beetje brood beleg drinken appels en eieren, ow das verschieten. Terug naar de Zoo.


In een woord schitterend. Gebouwd als Zoo met als doel de bedreigde diersoorten een kans te geven niet uit te sterven en educatief naar kinderen.  2000 diersoorten,  Je hebt vanuit hier uitzicht over de skyline van  Sidney want de Zoo is op een berg . De vogelshow  is dan op een open ruimte met uitzicht op Sidney op de achtergrond . Er vlogen zwarte Roodstaart kaketoes en de Geelstaart kaketoe, Geelkuif kaketoes Rose kaketoes door de lucht en dat was wel heel mooi. Echt genieten we hebben deze show dan ook twee keer gezien.
De Zoo is een moderne zoo met verhogingen met roltrappen en lift zodat iedereen ieder level kan bezoeken. Alle inlandse dieren zijn wel aanwezig : Kangoeroe, Koala ,Tasmanië Devil Wombats,Possums,Slangen, lizzard. Een aap gedeelde met de chimpansee en gorilla. Veel vogelsoorten als de Emoe, kaketoes, tropische woud vogels, watervogels. Ook open volière waar je dan door heen loopt als een tropisch regenwoud.


Maar er is ook een Cats onderdeel met tijgers leeuwen en de sneeuwtijger .Nooit eerder gezien trouwens Mooi! Ook de ruimte zijn schoon groot en aan hun eigen natuur aangepast.  De Afrika wereld met de Olifant de Giraffe Geiten en bokken die op een rots berg klommen. Water gedeelte met zeehonden en pinguïns en veel informatie over hoe we de wereld kunnen(moeten) redden.
Zeker de moeite waard deze Zoo te bezoeken als je in de buurt  bent , wij waren er van 11.15 tot 17.00 uur. Dus een volle middag ! Dan de reis heen en terug met de ferry kost ongeveer 2x 30 min.


Kangaroe
Wat zijn ze leuk die grote langpotige snelle voorbijvliegende springende roodbruin kleurige typische Australische dieren. In de dierentuinen liggen ze vaak maar te liggen maar live onderweg zijn het snelle indrukwekkende dieren ,in de zoo waren ze ook weer lui! En ik kan je zeggen groot van dichtbij. Weet u eigenlijk waar de naam vandaan komt ! Nu toen James Cok een Aboriginal tegen kwam en hen de naam vroeg van deze dieren ,zei de Aboriginal Kan –ga-roo. Dat betekend in zijn eigen taal “Ik begrijp u niet “. En James Cook heeft vanaf dat moment het dier kagaroo genoemd.
Koala beren:
Er zijn er enkele opvang centrums die de koala beren opvangen. Vaak raken ze gewond door werkzaamheden van houthakkers die de bomen om hakken. Of automobilisten die niet zo goed opletten. Wat denk je van de bosbranden die Australie regelmatig heeft . In de opvang centrum lappen ze de diertje op en vaak kan men ze dan weer terug zetten. Ze leven in eucalyptus bomen. Hier in TZ waren ze natuurlijk ook aanwezig.

Feiten:
Aboriginals eerste bewoners vanuit Papoea nieuw Guinea, Abel Tasman ontdekt zuiden Australie in 1642,en ontdekt Tasmanië .
1700 James cook ontdekt Australie ,zet het op kaart voor Engeland.
1788 Eerste bewoners Britse gevangenen.
1900 Australie groeit uit steden worden gebouwd.
1914-1918 Australie vecht tijdens eerste wereld oorlog aan zijde Engeland .
1928 Flying Dokters.
1993 erkent men dat de eerste bewoner van Australie Aboriginals waren en krijgen eigen rechten.
1998 Los van Engelse troon.
1999 besluit word verworpen.
2000 Olympische spelen.
2011 Australie is 180 keer zo groot als Nederland .
Rijk aan dieren, 130 buideldieren,165 soorten slangen, 500 soorten hagedissen,15.000 soorten insecten, 700 eucalyptus bomen, 800 soorten acacia’s. Australie is slechts 5% bedekt met bos , 19 miljoen inwoners waarvan 30.000 Aboriginals, landbouw land (wol, graan, vlees ) en delfstoffen ( als steenkool uranium, ijzer, aluminium, lood zink koper en goud) jaarlijks 3,8 miljoen bezoekers toeristen.


Tot slot…
Sávonds lekker wat eten gehaald en als toetje heb ik voor Caroline lekker mais gekookt en daarna op gebakken ,dat was smullen. Caroline had het ontbijt  gemaakt en dus was ik nu weer aan de beurt. Eten blijft belangrijk Morgen gaan we uit eten . Morgen ook, bij mooi weer,opstap. We worden  opgehaald en bezoeken we een kweker en gaan we naar Featherdale Wildlive park.  Tot later..

Thiely en caroline

Geen opmerkingen:

Een reactie posten