zondag 28 augustus 2011

Canberra Yass John


Woensdag 24 Augustus.


Vandaag blijven we “thuis “in Sidney. We zijn van plan om te gaan wandellen, in ieder geval proberen . Dus de kaart erbij en richting Botnische tuinen. We wandellen omhoog richting Opera House. En het valt niet tegen. De afstanden zijn zeer goed te gaan en we zien meteen enkele vogels. Waaronder de  lorries kookaburra, vliegende honden. Niet een paar ,maar een paar honderd. De bomen hangen vol. We nemen foto’s en wandellen naar het water en daar is het Opera house. Onderweg komen er enkel geel kuiven over vliegen en enkele landen in de bomen.

O.H Mooi groot en inderdaad een kunstwerk. Hier nemen we de tijd en we gaan ook meteen met uitzicht op de bridge en het OH lekker koffie drinken. Een maal een tafel besluiten we maar meteen een lunch te nemen. Daarna wandellen we terug via de andere kant van de haven naar het aquarium


Caroline is degene die dit graag wil zien het moet de grootste aquarium zijn van de wereld en dus gaan we er heen. Van binnen valt het mee wat grootte betreft ,maar dat is optisch want we zien de meest grote dieren ooit . Haaien van enkele meters groot en dan bedoel ik echt groot. Haaien van 5 meter tot 7 meter en roggen van meer dan 3 meter doorsnee en een zee koe die ook fantastisch groot is. Verder meerdere aquaria met vissen, maar de haaien en de roggen en de schilpadden vind ik helemaal super en dus is het niet Caroline ,maar ik die niet kan stoppen met maken van foto’s !

Super dag achter de rug en tegen de avond lopen we terug naar ons appartement waar we eten, computeren en de koffers in pakken Morgen vroeg om 6 uur er uit richting Yass naar John Mc graft.

Donderdag 25-8-2011

Canberra en John in  Yass.

Vroeg uit bed en de bus stond al klaar toen we aan kwamen ,maar we waren er 30 min te vroeg dus  tijd zat. De bus reed rechtstreeks naar Canberra en we stapte 7.00 uur  in en we waren daar om 10.30 uur. Dat  viel allemaal mee het was een luxe bus en de helft hebben we geslapen en de andere helft genoten van het uit zicht ,die was mooi. Hoe anders is het hier Ik zie bergen landschap met koeien en schapen en veel heel veel bomen. Eenmaal in C haalt John ons op en hij neemt ons mee naar de Botanica tuinen en de Black Mountain Tower  die over zicht geeft over heel Canberra. Hij vertelt over de branden die er waren in 2003 en dat de brand de stad binnen kwam.

We zien enkele rosella’s en rosé ’s en we zien die dag waar de rosé broeden en hoe we de bomen kunne herkennen. Je ziet dat de rosé kleine gaten maakt in de grote eucalyptus en daar begint te strippen zodat de bomen glad worden en de nesten veilig voor vijanden als slangen.


Daarna gaan we naar een volière van een vriend en genieten van een door loop volière waar wel 100 verschillende vogels in vrij vliegen  en nestelen en dus kweken. John blijft maar praten en na een uurtje rijden we naar Yass. En daar slaat hij een zijstraat in en we rijden werkelijk in de Australische werkelijkheid.Nou dat is wat we outback noemen. We rijden zeker een half uur naar zijn huis via  eigen weg/ grond van de familie . Door de eeuwen heen is dit allemaal eigendom grond van de familie Mc Graft. Vader moeder zonen en dus ooms van John, neven en zijn broer allemaal hebben ze een eigen stuk land en eenmaal bij zijn huis aan gekomen kijken we over kilometers land met weilanden met koeien en schapen ,en aan de andere kant bergen.  Het uit zicht doet ons even wankelen ,wat is dit mooi.

Hier wil ik wel enkele dagen samen zijn met Caroline, we zien meteen vogels, kangoeroes , konijnen en rijden dan de oprijlaan van John op naar huis en daar staat Jane ons al op te wachten met Indy hun Duitse herder. 
Snel laat John ons de vogels zien, maar het is nel donker dus dat zien we morgen beter . Jane zorgt voor de wijn en een borrelhapje .We kletsen wat en dan gaan we eten. Onze eerste echte luxe maar ook typische Australische  maaltijd met verse groente aardappeltjes met pompoen en sweet patatoes ,en bloemkool en broccoli en heerlijk fruit na tropisch fruit banaan aardbeien en topical fruit uit de tuin,en mmmmmmmmmmmmmm dat smaakte super .Jane heeft als hobby tuin en koken dus we boffen,na het diner lekkere Koffie , vanuit een koffie molen en een filter zoals mijn oma dat vroeger deed. Het hele huis rok lekker en ondertussen was ze het brood voor morgen aan het bakken. Heerlijk even relaxen ,buurten wat drinken en om 2200 totaal los naar bed.

Morgen gaan we de omgeving verkennen en op zoek naar de Gang Gang /  helmkaketoes ,maar of we ze zullen zien betwijfel ik, want we horen ze niet . Het is niet echt de tijd,zegt John,het is winter hier. Toch boffen we met het weer . Het is droog zonnig en wij vinden dit  heerlijk lente weer van ongeveer 20 graden. Wel heeft John de helmkaketoes  in zijn volières dus zien doen we zeker. John kweekt met de witte Australische kaketoes. Ook heeft hij alles soorten rosees. En de twee soorten Major Mitchell ofwel de Inka kaketoes.  Spannend .

Vrijdag 26-8-11

Vandaag ben ik vroeg op en iedereen slaapt nog .Ik geniet van de geluiden en de vogels  in de tuin. Jane heeft  de tuin opgebouwd in de laatste 30 jaar.  Tuin ,dat is een bescheidde woord van wat we hier zien! Want het is een waar paradijs .Zo groot, open en je kan zover weg kijken. Ik zie Canberra liggen en dat is toch een dikke 80 klm verder dan waar we zijn  in  Yass.  Amazing ! Ik kan het echt niet uitleggen! Dat hadden we ook toen we op de Blue Mountains stonden en daar zo’n 150 klm ver konden kijken. Dat was mooi, maar vandaag kan ik weer genieten van een adembenemend uitzicht .De zon schijnt ,het is open weer ,en we krijgen wederom een fantastische dag. Caroline en ik boffen !

Het is echt niet te geloven. De hond Indy begroet me en ik vermaak me met buiten kijken foto’s maken en een boek lezen  tot iedereen wakker is en we beginnen  met een uitgebreid ontbijt. Dan gaan we naar zijn vogels en hij laat ons  de vogels ,de eitjes ,en de jongen zien.  Caroline en ik mogen foto’s maken in de volière en hij vertelt en kan niet stoppen. Wat een enthousiaste heeft de man. John heeft alle soorten en subspecies witte kaketoes uit Australië. We genieten en Caroline schiet ondertussen de vogels in de tuin : rosellas en de rosees.  

Daar na gaan in de paddock ,zo noemen ze het land om het huis,en dit is dan wat ik de echte  out back noem op zoek naar kikkers ,spinnen ,wormen, vogels en John laat ons termieten zien en de creek ,dat is natuurlijk water vanuit de bergen als stroompjes soms wat plassen ‘ en de natuur rondom zijn huis. We kijken naar zijn koeien en stieren en schapen, kijken in nesten van rosé  en rosella’s en bomen waar nesten in zitten van vogels en van possum, wombads, en noem maar op.
En zo zijn we opeens in de middag. En gaan op zoek naar de helmkaketoe in de natuur , in de black mountains,maar helaas zien we ze niet. Wel zien we Canberra ,de bergen en de omgeving .Ook  zien we de geelkuiven en rosellas en andere vogels .Later deze dag zien we meer schapen en de kangoeroe en de emoe en de alpaca’s. We rijden door gebieden ,waar nooit niemand komt en dit is genieten. Het gebied van John zelf en zijn familie is zo groot .Je praat dan over kilometers land.
Avonds zijn we terug en de vogels krijgen hun voer van het land en dan eten we een heerlijk biefstuk van eigen bodem verser kan niet. Met “smach patatoos  “das als een soort  stamppot  met verse groenten en jus. Heerlijk. Lekker wijn er bij en later koffie en we buurten en genieten . Later de avond laat hij ons zijn presentatie zien van de witte kaketoes en een van de Gang Gang ofwel zijn kweek met de  helm kaketoes.  We gaan naar bed en doen ons huiswerk (foto en verslag) en zien uit naar morgen de laatste dag . John heeft een verrassing voor ons .Dat is een sleutelhanger met een helmkaketoe er op en een hemd shirt met de naam van de club er op. We worden erg verwend over hier…

Zaterdag  27-8-2011

We blijven hier in de omgeving want ik vind het hier kei leuk ,veel leuker dan in de stad en we zullen dan nog wat  typische Australisch vogels ,  dieren en omgeving zien en we gaan 14.00 uur, naar Canberra voor de bus terug naar Sidney Airport waar we om 22.00 uur vliegen naar Bangkok. We landen op Zondag 28-8-011 om  10.00 uur . En zijn tegen 1300 uur in ons hotel in Bangkok The Twin Towers. Dat is weer en super de luxe hotel. En niet duur. Daar rusten we uit zwemmen en  relaxen ,en we krijgen telefoon van Heide Naumann dat ze ons morgen middag op de koffie verwacht. We gaan heerlijk eten in het hotel waar 5 restaurants in zijn, dus keuze genoeg en vroeg naar bed om morgen fris en vrolijk onze planning in Bangkok te realiseren.Tot later  ,groetjes van uit Thailand  van Thiely en Caroline

Geen opmerkingen:

Een reactie posten