maandag 29 augustus 2011

Bangkok 29 Augustus





Thailand, officieel het Koninkrijk Thailand, is een koninkrijk in Zuidoost-Azië, Het land heette tot 1939 Siam. De Thaise naam van het land is "Prathet Thai", waarbij Prathet land betekent en het woord Thai vrij betekent. Thailand betekent dus letterlijk "vrij land". De nationale feestdag is 5 december, ( Dan is mijn Ed ook jarig ) de verjaardag van de huidige koning Rama IX Bhumibol Adulyadej. De munteenheid is de baht, onderverdeeld in 100 satang.


Bevolking Volgens een niet-officiële schatting had Thailand in 2009 een inwoneraantal van bijna 66 miljoen mensen. De Thaise bevolking bestaat voor ongeveer 90% uit Thai. Een typische Thai heeft zwart sluik haar en een lichtbruine huid. Het is een ongeschreven wet onder de Thai dat men zich innemend gedraagt en hoffelijk overkomt. Zowel economisch als cultureel blijkt het Thaise volk een groot aanpassingsvermogen te hebben.


Alhoewel de Bergvolkeren in totaal nog niet één procent van de totale bevolking uitmaken, zijn ze heel belangrijk voor Thailand. Ze behoren namelijk tot de grootste 'toeristische attracties' van het land


Taal De officiële taal is het Thai, dat de moedertaal is van ongeveer 90% van de bevolking. Binnen de Thaise taal kunnen er vijf dialecten worden onderscheiden:


Religie Theravada is een vorm van boeddhisme in Thailand.


Landschap Het noorden van Thailand is uitgebreid bebost met een geheel ander bostype dan de rest van Thailand. Deze bossen worden voornamelijk gevormd door bladverliezende bomen zoals de teakboom. Het noorden heeft ook veel bergen, waar de bergvolkeren hun verblijfplaats vinden. De hoogste berg in Thailand is de Doi Inthanon (2590 m.). In dit gebied lopen vele riviertjes door diepe valleien naar een centraal vruchtbaar gebied.


In het noordoosten bevindt zich het droge en onherbergzame Khorat Plateau dat gemiddeld 250 meter boven zeeniveau ligt. Delen ervan zijn zo onvruchtbaar en ogen zo schraal dat het gebied ook wel de Huilende Vlakte wordt genoemd.Verder naar het zuiden ligt het rivierengebied. De hoofdstad van Thailand, Bangkok, ligt aan de Chao Phraya-rivier waar die uitmondt in de Golf van Thailand.Het zuiden van Thailand ligt op het smalle schiereiland Malakka, tussen de Golf en de Andamanse Zee. Dit deel van het land bestaat uit een bergketen die begroeid is met tropische regenwouden. Opmerkelijk hier zijn de kaarsrecht omhoog rijzende kalksteenrotsen.Voor de kust liggen honderden eilandjes, elk met zijn eigen verhaal en zijn eigen geschiedenis.


Klimaat Thailand kent een tropisch klimaat. In het noorden van Thailand is er een tropisch savanneklimaat, in het zuiden een tropisch moessonklimaat. Het moessonklimaat houdt in dat er een regenseizoen is (de moesson), en een lange droge periode. Het savanneklimaat houdt in dat zomers nat zijn, en winters droog, Sommige gebieden in Thailand vallen onder het tropisch regenwoudklimaat, dan is er geen droge periode.


Het regenseizoen in Thailand kenmerkt zich niet door dagenlange regen. Er vinden echter korte hevige regenbuien plaats, ongeveer een a twee keer per dag.Ook is Thailand groot, en het Noorden en Zuiden zijn dus niet gelijk qua klimaat. Het Noorden is in de zomer warmer, en in de winter kouder dan het Zuiden. De gemiddelde temperatuur in Thailand is zo'n 27 graden.


Steden De hoofdstad van Thailand is Bangkok. Enkele andere grote steden zijn: Hat Yai Chiang Mai Nakhon Ratchasima Phitsanulok Pattani Badplaatsen Hua Hin Cha-am Pattaya Phuket.


Landbouw In het noordoosten is de belangrijkste bron van inkomsten de teelt van rijst, maar ook suikerriet, katoen, jute, sojabonen, cassave en pinda's worden geteeld. Aan de kusten en op de eilandjes zijn rijst, kokospalmen en rubberbomen de belangrijkste cultuurgewassen. Het zuidoosten - met name de provincie Chanthaburi - is beroemd om zijn fruitboomgaarden. Ook in het centrale deel van Thailand wordt rijst geteeld.


De Thai zien de vorm van hun land graag als de kop van een olifant, waarbij het Maleisische schiereiland de lange slurf moet voorstellen. Die vergelijking ligt hier nogal voor de hand, aangezien olifanten in de Thaise oerwoudgebieden voorheen zeer algemeen voorkwamen. Tot in het recente verleden waren tamme olifanten belangrijk als rij- en lastdieren, zowel bij het wegtransport als bij het werk in de bosbouw. Tot 1916 sierde een olifant het nationale wapen van Thailand. Het dier kwam verder voor op de eerste Thaise munten. Ook tegenwoordig nog gelden de zeldzame witte olifanten voor het koninkrijk als heilige gelukssymbolen, op grond van de legende die vertelt dat Boeddha in de incarnatie van een witte olifant zou zijn opgenomen. Er zijn ook tweedaagse olifantenfeesten. Olifanten worden tegenwoordig nog slechts beperkt ingezet bij de bosbouw, maar doen nog volop dienst voor toeristische doeleinden.


© Ontvangen van "http://nl.wikipedia.org/wiki/Thailand" formulier


Wikipedia.  Tot zover kort ff Tailand en Bangkok.









Maandag 29-8-2011


Vandaag zijn we alles gaan regelen voor deze week. Er is een dependance in ons hotel ,van ons reis bureau en die spreekt Nederlands dus dat ging makkelijk.


We gaan de Tempel en de Grand Palace dag doen . Dit is een groot complex van gebouwen waarvan de Wat Pra Keo de tempel van de Boeddha deel uit maakt. Het is het voormalige residentie van de Charki-koningen. Veel tempel en koninklijke gebouwen dus met veel tempelwachters ,mythologische olifanten . Tuinen met bonzai bomen. Bangkok  de “stad der Engelen” herbergt ook  Wat Po met de 46 meter lange liggende Boeddha. En Wat Traimit met de 5000 kilo aan gouden Boeddha. De marmeren tempel, men zegt dat je er ogen te kort komt.


We gaan naar Ayutthaya ,de River Sun Cruise doen.  Dan gaan we 100 klm uit Bangkok naar de voormalige hoofdstad van Siam.  Daar hebben 33 koningen geregeerd. Weer tempels en ruïnes, paleistuinen en een klooster, waar het zeldzame groen boeddha beeld staat. maar ook rijstvelden mango plantages en een rivier cruise op de Chao Phraya Rivier. We gaan dan genieten van het panorama vanaf de boot. Lijkt me een leuke dag.


Daarnaast dagje Heide en Marc ,die ons mee nemen naar hun kweek gedeelte buiten Bangkok. En dan zijn we al op zaterdag onze laatste dag, laten de optie open met de fiets Bangkok verder te verkennen.



Vandaag :
Allereerst hebben we met de Tuk Tuk de eerste dag ons verplaatst en dat is lachen want die kijken nergens na en dus schijt je zo ongeveer in je broek in die dingen. Je zit laag ademt de uitlaat gassen in maar maakt een nooit te vergeten tocht dwars door de stad.

Weer meegemaakt, en altijd meteen doen !want je weet nooit of je het anders mee maakt.  Vandaag naar Dusit Zoo geweest ,daar wat uurtjes doorgebracht en een olifanten show gezien, training met de olifant valt niet mee. Maar ze deden het leuk en lijkt mij dat de dieren het ook leuk vonden want als een olifant niet wil is ie toch vreselijk groot en dus ga ik er van uit dat het voor dier en mens leuk is . Verder zijn er veel dieren en vogels in het park en is het omringd door veel groen . Zeker de moeite waard.


Daarna gingen we winkelen in de MBK warenhuis ,wat misschien wel 10 x de bijenkorf is en och we hebben maar een klein stukje  gezien. We gaan zeker terug. Lekker Japans gegeten. Is weer eens wat anders. Je bestel dan het een en ander en je betaald bvb 700 bath en  100 bath is 2,50, dat is 7 x 2,50 voor 2 personen. Dat is dus 9 euro pp . All in ! Inderdaad het kost hier niet veel.

LATER MEER : Voor nu welte ruste en tot morgen.


Thiely en Caroline..

1 opmerking:

  1. smakelijk eten, zou ik zo zeggen tegen Caroline, hahaha.en met stokjes gegeten? In jullie verhalen krijgen we gelijk een hoop geschiedenis, natuurkennis en aardrijkskunde mee. Super! Waar halen jullie die info zo snel vandaan! En Thiely, jij durft zomaar een olifant aan te raken....zeker nog een baby. was het niet eng? Wat zullen jullie straks thuis veel rust moeten inhalen.
    nog veel plezier en groetjes vanuit Roosendaal.

    BeantwoordenVerwijderen