zaterdag 19 oktober 2019

Melaka 19-10-2019


Zaterdag dag 21 :  19-10-2019 We besluiten een dagtocht te maken naar Melaka

  
(Malakka) ligt aan de zuidwestkust van het schiereiland van Maleisië en gaf zijn naam aan de beroemde zeestraat.  Melaka werd gesticht in de 14e eeuw door de gevluchte Hindoeprins die er een belangrijke en bloeiende havenplaats van maakte, die in de loop der geschiedenis met alle continenten op aarde handel dreef.
In 1511 kwamen de Portugezen en bleven er 130 jaar, daarna kwamen de Hollanders (VOC) in 1641 naar Melaka. Deze verloren het wederom aan de Britten, die het behielden van 1824 tot 1957. Toen kwamen de japanners en  20 februari 1956 kreeg men hun land terug. De bevolking van Melaka is meer dan een fascinerende mix Maleisiërs natuurlijk, daarna Chinezen, Indiërs, de zogenaamde Straits-born Chinezen, die geen Chinees meer spreken. Melaka City zelf is een interessante mix van vele bouwstijlen en richtingen, gebaseerd op wat de vroegere bezetters hebben achtergelaten.


We zijn deze dag deze bezienswaardigheden gaan bekijken. Maar dan in de stijl :   “ren je rot” Blij da tik dit in alle rust met Jose gezien heb. Want deze manier was vandaag minder leuk. Heet was het 35 graden en dan busje in Busje uit . Tweeënhalf uur heen en terug en dan 4 uur daar maar dan ook een lunch tussendoor . Dus een aanrader ..Nee dat is het niet. Je moet hiervoor echt de tijd nemen en net als ik met José daar 3 dagen voor uit trekken. Wat hebben o.a. we gezien.

Bezienswaardigheden

Hang Li Po's Bron
Hang Li Po was een Chinese prinses, die inde 14e eeuw met de Sultan van Melaka getrouwd was. Ter ere van haar richtte haar nakomelingen een bron op, die nooit zou uitdrogen en tijden van grote droogte steeds water zou geven. De Hollanders bouwden toen in 1677 een stevige muur om de bron heen, die hem heden ten dage nog beschermt. In de loop der tijden is deze bron een wensbron geworden, waarin de bezoekers muntjes gooien, opdat hun dromen in vervulling gaan. Als je na verloop van tijd weer een wens wil, moet je weer naar Melaka terug om een munt in de bron te gooien. 

Het Hollandse Stadthuys
Het huidige museum van Melaka werd door de Hollanders tussen 1641 en 1660 gebouwd.  Het is met zekerheid het oudste Nederlandse bouwwerk in Zuidoost Azië. Met terracotta-achtige verf en een typisch Hollandse koloniale bouwstijl is het zeer markant punt in de binnenstad van Melaka. 

De St. Pauls Kerk
Deze kerk werd door een Portugese kapitein met de naam " Duarte Coelho" gebouwd. Later namen de Hollanders de kerk over en wijdden hem aan de Heilige Paulus. Hij diende lange tijd als grafplaats voor adellijke Nederlanders

De Christus Kerk
Deze kerk is gebouwd in Nederlands koloniale stijl en stamt uit 1753.  Christ Church heeft dezelfde rode terracotta-achtige kleur als het Stadthuys, waarmee het dan ook een mooi ensemble vormt.
Het mooie, houten preekgestoelte, binnen in de kerk, is nog in originele staat en nu dus meer dan 200 jaar oud. Enkele grafstenen met inscripties liggen op de vloer van de kerk en een verzameling zilveren bakjes is hier te zien, die allen het Hollandse wapen dragen.

De lunch was lekker . Bij de chinees. Daarna naar hotel lekker in bad en dan in hotel eten. Koffer pakken voor onze reis naar Taman Negara. Morgenvroeg 5 uur uit bed..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten