woensdag 27 juli 2016

Dag 4 en 5 Melaka - Taman negara


Dag 4 | 24 Juli 2016: Melaka - Taman Negara

 


Taman Negara: Taman Negara is één van de oudste regenwouden ter wereld; naar schatting zelfs 130 miljoen jaar oud. Dit prachtige groene regenwoud is relatief makkelijk bereikbaar, vandaar dat dit gebied erg populair is bij natuurliefhebbers. Hier zijn vele kleurrijke vogels, bijzondere insecten en kleine zoogdieren te zien.

 



































































We worden opgehaald morgens om 0.700 uur . Normaal gaan we met een bus met mensen ,maar we krijgen een privé taxi die ons meteen rechtstreeks naar de pier in Kuala Tembeling brengt. Het is 5 uur rijden dus een hele zit. “ It’s raining again”

Maar niet getreurd we zijn toch te moe om de ogen open te houden .En dus als we naar een uurtje de ogen weer op standje vakantie hebben staan, zien we ongelofelijk veel palmbomen. En ja hoor het zonnetje komt door en de dag kan beginnen. Het is inmiddels 9.00 uur en we rijden nog steeds langs de palmbomen afgewisseld met rubber bomen. Dit blijft zo 5 uur en de natuur is adembenemend mooi. Bergje op en bergje af. 

 

Ik  wilde foto’s maken maar de bochten en bergen maakte me misselijk De chauffeur zeer leuke man ,goede ervaring kan er niks aan doen dat ik zo mee en dan mijn ogen dicht knijp van de schrik. Ligt helemaal aan me zelf. Bochten afgronden en een goed snelheid vind ik nog steeds een ervaring die ik als een rollercoaster ervaar. Alleen duren die vaak geen 5 uur maar 5 minuten. Maar geen spijt want het is echt prachtig Wat een mooi land.  

We passeren wel kleine dorpjes en zien de dichte diepe wouden aan weerszijden van de weg We komen aan om 1300 uur en daar  steken we de rivier over naar het Mutiara resort. Voor Jose een ervaring rijker want het bootje is laag en omdat in en vooral  uit de boot te klimmen is een belevenis. Geen fitness heeft ons hier op voorbereid. Dan worden de koffers met een soort van kabelbaan naar boven getrokken. Jose kijkt eens omhoog en denkt :

 

Chit.. Dat moet ik ook ! Nee wij mochten met de trappen ,maar dat is ook zeer zwaar. Het is zo’n 35 graden inmiddels en vol zon. En het zijn zo’n 50 trappen. Maar we zijn er gekomen. Inchecken in het Mutiara Taman Negara Resort en alles bespreken voor de 3 dagen dat we hier zijn. Dan naar ons huisje en dan de lunch. Want ja we hadden sinds 6.30 uur niet meer gegeten. Lunch is lekker , om 1500 lopen we terug naar huisje. Onderweg meteen getrakteerd op vlinders en reptielen die ons vrolijk achter na gaan. Dan gaan we even afkoelen en bijkomen .  

Jose zegt na een uurtje zullen we gaan wandelen. En ja hoor het lijkt weer te gaan regenen Wat hier normaal is . Bij ons hebben we snelle Jelle, hier is er snelle regen . En ook weer  snel weg. Ik kijk en zegtegen José  “Joh. het regent niet hoor !

Jose zegt : Jawel hoor, luister  eens wat een herrie.
Ik weer naar buiten ,droog… ! Ze zal toch niet nu al een zonnesteek hebben!! 
Eenmaal binnen hoor ik ook regen maar ik sta in de deur en het is droog.
Dan kijk ik op het dak en de regen blijken “dansende apen te zijn tiktiktiktiktik:

Nu naar buiten en even fotograferen. Een groep van zo’n 15 apen met jongen hebben het dak als danszaal benoemd. Hun genieten , en wij ook. Daarna lopen we nog wat rond ,maar ik schijn lekker te zijn want in enkele minuten heb ik overal muggen beten.

Deet is weg in een scheet. Morgen in plaats van de spray de lotion proberen!

Terug naar huisje wassen weer insmeren en het is al tijd om te gaan eten.

 

De dag vliegt voorbij. We maken plannen voor morgen en over morgen .Twee dagen met een eigen gids op pad. Want Jose  had haar T shirt aan met daarop haar vogels. The blue Rumpeds. En kreeg aanspraak .Dat was ook de bedoeling. Het was niet alleen leuk maar het bracht ons ook wat we wilde, aandacht voor deze vogel. Een van de meisjes in het restaurant kwam naar Jose en  zei “ik ken een vogel gids en ik ken die vogels” zal ik eens voor je bellen! Zo gezegd zo gedaan Morgen vroeg 8.30 uur staat hij hier in het restaurant klaar ! Wij blij!! We weten nu ook wat gaan we Morgen gaan doen: Op zoek naar alles wat vliegt. Van vlinders naar vogels..
 
Maandag 25 juli 
De dag met de bird guide  Zijn naam was Rumlam . Jose blij. We starten bij de entree van het park. Jose begint meteen over de Blue Rumped die ze hier pulin noemen. Deze man kent de vogels zeer goed .Hij vertelt dat de vogels hier leven . Niet veel en niet in groepen maar ze vliegen als koppels en verspreiden zich in de bomen Vaak langst de rand van het oerwoud. Maar het seizoen is nu niet goed  Het seizoen om ze te zien is het fruit seizoen.
 
 

Mei Juni. Maar het weer in Maleisië is zo in de war door Ell Nino ,dat alles anders is. De afgelopen 2 maanden is het hier ver boven de 35 graden geweest en dat is nooit eerder voor gekomen. De natuur is daardoor zo beïnvloed dat zelfs bomen dood zijn door de droogte. Goed wij hebben nu zo mee en dan regen en dat maakt ons blij want we koelen zo af.
Loop je in het oerwoud word je niet nat daar bomen zo groeien dat de regen rechtstreeks geleid worden naar de wortels dat is een aparte ervaring .
 

Goed we lopen naar de  carambal bomen. Hier groeien vruchten die er uit zien als een groene boon ovaal vormig. En die is erg bitter en zuur. Bij de Patai boom zitten een soort lange bonen die zaden bevatten. Dat lijkt op een Turkse brood boom, maar het is anders .Maar zo ziet het er wel uit. Verder zagen we een boom met gele balletjes die waren gevallen en open. Maar waarschijnlijk aten hier ook de apen van. We zagen de apen en we hoorde de vogels maar zagen ze niet .Deze vruchten heten seng kuang. 
 

 
Deze zijn ook bitter van smaak. Vogels eten ook graag bast van de bomen dan heb je het over de Patia tree .Ze klimmen dan al etende omhoog  naar de vruchten. Jose merkt op dat in gevangenschap de vogel lange snavels hebben ,ook al geeft men ze hout. Dit verklaard we het een en ander want de gids vertelt dat hij de vogel altijd langst de barst al etende omhoog zit klimmen. Ook zegt hij dat de vogels van zon houden en die is er nu niet . Het is bewolkt. Dan vliegen de vogel hoog en maken hun fluit geluid maar wij zien ze niet.
 

De gids brengt ons naar een wandelpad en we gaan de jungle in. Daar nemen we afscheid en gaan we zelf op zoek naar vogels of andere dieren. Het pas is een vlonder door het oerwoud met veel trapjes en het zijn grote kleine hoge en lage treden Jose heeft hier veel moeite  mee dus we besluiten het op ons eigen tempo te gaan doen. Dat is maar goed want het pad gaf aan 1 uur te zijn en wij hebben er  3 uur over gedaan..
 We hebben wel veel gezien.  Vogels was moeilijk ,om ze te fotograferen je moet bijna je nek breken om ze in een boom van 40 meter te pakken op camera. Daarnaast is er dan tegenlicht. Dat was even frustrerend ,maar we zagen zoveel ander moois dat we ons daar bij neer moesten leggen. Ik zag een schitterend koppeltje vogels. Moet thuis dan kijken wat het is want voor mij waren ze nieuw. We zagen de mynor robin. We zagen ook veel mooie vlinders. Een mieren kolonie druk schouwende met eitjes. Toen opeens was er een geluid waarvan we dachten dat het apen waren. Afbrekende takken. Maar we zagen niets tot dat we opeens oog in oog stonden met een groep wilde varkens. Oudere met jongen. Gelukkig stonden we op de vlonder .We konden ze goed zien en foto’s maken ging niet maar filmen wel. Verder schitterende oude bomen planten orchideeën en Hertenplanten, die zich in bomen ontplooien. We zagen eekhoorntjes groot en klein.
 
 

We hebben van 8.30 tot 13.30 genoten en gingen toen lekker lunchen. Dan is het snel 1500 uur en we wandelen naar de cabin voor rust koffie en verkoeling. Het is hot hot hot.
Foto’s bekijken en verslagje maken en even bijkomen. Voor bij onze cabin hebben we stoelen en daar vanuit kunnen we nog meer van de natuur genieten want de cabins staan midden in de natuur. Tegen 1900 zullen we weer naar voor lopen en lekker gaan eten. Dat is het snel 2100-2130 uur. Tijd voor ons borrel uurtje. En daarna naar bed omdat we morgen een drukke dag hebben. Dat betekend 7.00 uur uit bed en in actie .. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten