zaterdag 30 juli 2016

Dag 10 Kuala Lumpur Olifantendag..


 
Dag 10 | 30 Juli 2016: Kuala Lumpur: Fun with the Elephants
 
 
We worden bij ons hotel opgehaald voor de excursie Fun with the Elephants .Inmiddels weten we dat ze altijd te laat zijn. Dat komt door de files hir in de stad. Het zit morgens en avonds gewoon pot dicht. Die files duren dan 2 uur en alles na 100 valt mee . Dus we rijden ook van daag weer een uur later aan dan de afspraak. Maar eerlijk gezegd vinden we dat niet erg. De chauffeur is aardig en de mensen in het mini busje ook .Het  is vakantie . Weer een lekker ontbijt achter de rug en dus kunnen wij er tegen.
Ongeveer 13 kilometer ten noorden van Kuala Lumpur, in het district Gombak, vind je de Batu Caves. Daar reden we langst en omdat iemand er de dag r voor was geweest en geen fototoestel bij had Stopte de chauffeur en mochten we gaan kijken maar niet omhoog. De naam komt voort uit de rivier Sungai Batu die langs de heuvel loopt.
 
 
De kalkstenen Hindoetempels liggen in een grot, die zo’n 400 meter lang en 100 meter hoog is. Via een enorme trap van 272 treden kom je bij de ingang van de grot. De grotten zijn ontdekt in het begin van de 19e eeuw door een Indiase handelsreiziger genaamd K. Thamboosamy. De grotten waren daarvoor al wel bekend bij de ‘locals’, Orang Asli. In 1891 werd de eerste tempel, de Sri Subramaniar tempel, binnen de grot gebouwd. De grote trap naar de tempel werd in 1920 gebouwd. De Cathedral Cave is de grootste grot, en staat vol met altaren. Direct voor de ingang van de grotten staat een 42 meter hoog ‘gouden’ standbeeld van Lord Murugan. Ook de tempels binnen Batu Caves zijn ter ere van Lord Murugan gebouwd. Na een half uur gaan we door. Maar was leuk dit even mee te pikken!

 
Onderweg stopt de chauffeur bij een fabriek  waar ze tin maken en Onyx..Het Tin lijkt zilver en ze zeggen ze noemen dat ok Germany zilver. Maar het komt dus uit Maleisië..
Daarna stoppen ze onderweg om een handdoek te kopen en kleren voor diegene die met de olifanten in bad willen. Je word dan dus echt nat en dus moet je om kleden. Jose en ik verkiezen te kijken en ik beloof een meisje Susan die bij de DHL werk dat ik voor haar de foto’s maak. Dan kan ik veilig aan de kant kijken .
 
 

 
 
 
Dan gaan we lunchen. De chauffeur vertelt ons dat wij sterren gewend zijn Hij zegt 3 of 4 sterren. Maar waar we nu gaan eten is een geen sterren restaurant. Om eerlijk te zijn zegt ie is het een minus 7 sterren restaurant.  Helppppppppppppppp. Hij zegt je krijgt kip met rijst of vegetarisch. Diverse steken de vinger op voor vegetarische. Oké zegt ie dan mag je de groenten zelf gaan plukken !! Dat was een grapje , die kregen dan een ei. Hij zegt wel het ziet er niet uit maar het eten is goed ….Toen we daar aan kwamen was het minus 7 sterren restaurant geen grapje. Dus een flesje water, met kip en rijst was de enige optie. We zaten al enkel uren in de bus dus ja je moet wat… Plassen doe mar niet hier zegt ie ,wacht maar tot we bij de olifanten zijn. Oké zijn eerlijkheid werd wel op prijs gesteld.
 
 
 
Het olifantencentrum Kuala Gandah is het enige olifantenopvangcentrum van Maleisië. Het centrum is opgericht in 1989 en vormt de basis voor een team dat zich inzet om olifanten te verplaatsen naar veiligere gebieden. Het centrum huisvest een aantal olifanten die vanuit Thailand, India en Myanmar naar Maleisië zijn gebracht. Deze olifanten worden getraind en ingezet bij het overplaatsen van wilde olifanten die worden bedreigd doordat hun leefgebied steeds kleiner wordt.
 
 
 
 
 
Daar aan gekomen mag men de  olifanten aanraken en voeren. Sinds kort is het tijdens deze excursie niet meer toegestaan om olifant te rijden. Wel is het  mogelijk om mee te helpen met het wassen van de baby olifantjes in de rivier .
 
Daarnaast vangt het olifantenopvangcentrum een aantal olifantenwezen op.           
De leiding van het opvangcentrum is in handen van het Malaysian Department of Wildlife and National Parks. De laatste 25 jaar waren een enorm succes. Zo’n 400 dikhuiden zijn in één van de Nationale Parken uitgezet. De populatie van de wilde olifant groeide van een alarmerende 500 naar ongeveer 1200 in 2003.
 
 


Het olifanten opvangcentrum heeft tot doel om olifanten, die ergens grote schade toebrengen aan gewassen of dorpen te vangen. Vervolgens mee te nemen naar  Kuala Gandah  en hen vervolgens weer te herplaatsen in een Nationaal Park, waar genoeg ruimte voor hen is. Gevangen olifanten worden op deze wijze dus herplaatst. Vroeg me wel af wat dat Kuala eigenlijk voor stond en vroeg even Dat betekend : Modderige samenloop van rivieren.




Het team voor de herplaatsing van olifanten werd opgericht in 1974. Men startte toen met het vangen van probleemolifanten, die telkens weer schade aan de omgeving en dorpen brachten en men zette deze weer uit in Taman Negara.  De laatste 25 jaar is het zo'n succes geweest, dat men zo'400 olifanten in één van de Nationale Parken heeft uitgezet.


Hoe vangt men zo'n wilde probleemolifant?
Als zo'n wilde olifant, die schade aanbrengt aan plantages of kampongs, wordt gesignaleerd, wordt het "Elephant Translocation Team" opgeroepen. Hun eerste taak is, wanneer ze de olifant hebben gelokaliseerd, om hem te verdoven. Dit is een karweitje, dat soms wel een week kan duren. Als de olifant eenmaal verdoofd is, volgt de volgende uitdaging. De probleemolifant zit er natuurlijk niet op te wachten om meegenomen te worden en op een vrachtauto geladen te worden.



Twee oudgediende olifanten van het opvangcentrum nemen plaats, ieder aan een kant, naast de wilde olifant. Deze oudgediende zijn twee getrainde olifanten Chek Mek en Mek Bunga. Deze zullen de wilde olifant mee loodsen naar de wachtende vrachtauto.
Mentompian, een 26 jaar oud vrouwtje uit Burma, en Abot, een vrouwelijk teenager uit Johor, worden al getraind om de oude olifanten op te volgen.


Zonder de hulp van Chek Mek en Mek Bunga zou het onmogelijk zijn om de wilde olifanten uit de jungle te halen. Wanneer deze twee eenmaal naast de verdoofde, wilde olifanten staan, wordt er een ijzeren ketting om de schouders van de wilde olifant gedaan. Chek Mek en Bunga Mek leiden zo de wilde olifant veilig de jungle uit naar de wachtende vrachtauto.
De gevangen olifant wordt door het team met een truck over de weg naar een nieuwe beschermd gebied gebracht. Heel vaak kan de vrachtwagen daar niet komen en moet er nog een groot stuk met een stevige boot worden afgelegd. 

Goed wij hebben de informatie gevolgd die d.m.v. de olifanten vertelt werd.  Er waren nu 26 olifanten ,waarvan 11 jongen dieren. Dat zijn wezen. De jongste was anderhalf de oudste is 87.Omdat de bevolking niet goed is voor de olifant ,omdat hij hun schade brengt proberen ze de jeugd hier te laten zien dat een olifant wel belangrijk is voor de natuur en de toekomst er van Dus is hier dagelijks een informatie voor de kinderen (schoolklassen) En die volgen we een uurtje. Daarna mogen  de mensen met de olifanten baby’s in bad. Olifanten kunne niet zweten dus ze moeten dagelijks gekoeld worden. Dit gebeurt na de informatie die we krijgen. Het is goed te zien dat het inderdaad geen show is. Bij iedere olifant vertelen ze het verhaal .De meeste zijn aan gevallen dus stropers Of een tijger .De een mist een staart de ander mist zijn tanden. De kleintjes worden dan alleen achter gelaten . na de info mag iedereen de olifanten voeren met fruit groenten en bamboe dat ze klaar zetten. Daarna gaan d eolifanten naar de rivier waar ze toch zeker 45 min baden. Tijd voor foto’s. je mag zelf foto’s maken en er worden geen fotoseries aan geboden voor geld. Dus je maakt je eigen foto bij of naast de olifant of als je ze voert. In de rivier was het schitterend. Maar als nel was ik blij da tik niet in de rivier ging.Wand die dikhuiden poepte er in en ja de rest spreekt van zelf.
 Chit happens.....
 

Toen de baby’s (2) kwamen ging men met groepjes van 6 bij een olifant en kon met die wassen aaien en sproeien. Dat werd al snel een waterspel. De olifantjes vonden dat wel leuk. De mensen kierde het uit en ik vond foto’s maken leuk..Het was een geslaagde dag. Vreemde is dat er geen souvenirshop was geen geld werd gevraagd voor foto’s . Want je zou zeggen ze hebben dat geld nodig. Maar men vertelde dat de steun van de Maleisië regering voldoende was en ze er geen “show” van wilde maken. Het is puur voor onderzoek en voor opvang en voor educatie naar de nieuwe generatie van de mensen in Maleisië.
 
 
 
 
 

Het was een warme dag het was 37 graden dus we hebben het meeste vanuit de schaduw onder de bomen gezien. Ik vond een bankje bij de rivier en ben daar met José gaan zitten. Straks de foto’s kijken en dan ga ik eindelijk zwemmen en daarna lekker eten..

Weer een topdag voor bij in Kuala Lumpur... 

 

1 opmerking:

  1. Geweldig verhaal weer! Goed om te lezen dat er ik instanties zijn die echt alleen voor het welzijn van de olifanten gaan.
    Weet een ervaring erbij. Blijf vooral genieten en zulke verhalen schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen