vrijdag 26 juni 2015

Zuid Afrika 2014

Hallo lieve dagboeklezers!
 
Zuid-Afrika 2014  De reis van Jose Appels en Thiely de Moor  
 
Inleiding:
 
Ja hoor het is zo ver het is geboekt en we gaan naar Zuid Afrika Jose en ik gaan op bezoek bij Natasja en Rex Snelder van Zazou. Lang gewacht Lang gedacht en lang gespaard, maar wij gaan ! We gaan naar Swartwater. De lodge van ZaZoe bevindt zich in malaria-vrij gebied. Kruger park, heeft een 'laag risico malaria gebied'. We laten een spuitje niet “ in de weg” staan van onze droomreis! Dus we nemen de  pillen en inentingen en de anti-muggenmelk mee .
 
Zuid Afrika :
Het  is een zeer groot land met een oppervlakte van ongeveer 1,12 miljoen vierkante kilometer waarop 48 miljoen inwoners leven. Het land kent vele verschillende klimaten. De provincie Limpopo staat bekend om zijn warme zomers en droge, milde winters. De provincie krijgt het gehele jaar veel zonneschijn. In de zomer kunnen de temperaturen in het 'laagveld' oplopen tot ruim in de 40 graden Celsius. In het Kruger Park is het in de zomer maximaal zo'n 30-35 graden. De winters in Limpopo zijn mild met dagtemperaturen tot zo'n 18 - 20 graden. 's Nachts daalt het kwik tot 0 - 5 graden.  Wij gaan In Oktober . Als het al regent, zijn het vaak wat kortere, heftige buien aan het einde van de dag. Men spreekt Afrikaans, wat redelijk op Nederlands lijkt. Door langzaam Nederlands te praten, kan men je redelijk volgen en omgekeerd geldt hetzelfde. In Zuid-Afrika heeft elk dorp, hoe klein ook, ten minste 1 kerk. Tevens verzorgen de kerken braderieën, dansfeesten, veilingen en liefdadigheidsacties.
ZaZoe Xperience heeft Rex en Natasja. Hoe spannend is dat . Veiligheid  en criminaliteit is zeker een issue. De kloof tussen arm en rijk is nog altijd schrikbarend groot. We laten ons niet afschrikken, om dit schitterende land te bezoeken .We gebruiken ons  gezond verstand en mijden het gevaar. Althans dat proberen we . Daarnaast bezoeken we meest bekende mensen en plaatsen. 
 
Valuta Zuid-Afrika kent als munteenheid de Rand. De koers van de rand t.o.v. de euro schommelt. De  rand was nu 7 eurocent waard . De Zuid-Afrikaan houdt van een goed –groot stuk vlees, in combinatie met bier of wijn. Er zijn veel goede Zuid-Afrikaanse wijnen, prima te drinken. Dat klinkt toch best goed ! Lekker eten en drinken is ook naast samen op vakantie gaan een hobby van Jose en mij.  ! Als we dan een lekker bedje hebben en wat vogels en de big 5 gaan zien dan zijn wij al weer blij! Vraag is wel hoe de internette verbindingen zijn ,want die lijken minder aanwezig dan thuis ! Natasja vertelde ons dat noemen we de Busch Wi-Fi ! Oeps !! Bij ZaZoe hebben ze  in ieder geval mobiel bereik bij de lodge.  En we nemen de laptop mee en dan kan ik weer verslagen maken .
Zuid-Afrika de Parel van Afrika, de regenboognatie is befaamd om zijn schitterende natuur en vele culturen. De mensen en het relaxte levensritme en de wilde dieren trekken veel mensen aan.  In het noorden van Zuid-Afrika ligt de provincie Limpopo ,beroemd vanwege het Kruger Nationale Park, vele andere privé wildparken, de ruige natuur en historische bezienswaardigheden. Tevens ligt Limpopo zeer dicht bij Botswana, Zimbabwe en Mozambique.  In het noorden van Limpopo ligt ZaZoe Xperience .
 
Wij boeken een rondavel een rond huisje met een riet dak . Een douche, toilet, airconditioning en een veranda. We boeken enkele dagen in het Kruger National Park. Hopelijk zien we de ‘Big 5’ (olifant, leeuw, buffel, neushoorn en luipaard) ! We willen ook een predator park bezoeken met witte leeuwen , servals, caracal, luipaarden en zelfs tijgers. We willen mee doen aan de game drives op het terrein van ZaZoe.
 
Het nationaal Kruger park is een omvangrijk wildpark in het noordoosten van Zuid Afrika  op de grens met Zimbabwe en Mozambique. Het is een van de bekendste wildparken in Afrika .Het Krugerpark is 380 km lang, 60 km breed en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 20.000 km2. Het park bevat 25 kampen, waarvan 12 grote kampen zoals Skukuza, Lower Sabie en Satara. Alle kampen zijn omheind en beveiligd. Alleen in deze kampen, en op aangewezen plaatsen zoals picknickplaatsen als Tshokwane, is het toegestaan voor bezoekers om uit de auto te stappen. Naast de grootte is dit park ook bekend om de grote variatie aan diersoorten.'Big Five': de leeuw, de buffel, het luipaard, de neushoorn en de Afrikaanse olifant. Van deze laatste leeft in het Krugerpark de grootste populatie ter wereld. Naast deze vijf dieren zijn er ook nog vele andere, zoals de giraffe, het nijlpaard, de koedoe, de impala, de wilde hond, de zebra, de jachtluipaard, de hyena, de krokodillen, de bavianen en diverse vogelsoorten.
 
Een ander plan voor de vakantie is het bezoek aan het Sjangaan dorp ,hier kan je zien hoe de lokale stammen vroeger leefden. De laatste dagen gaan we naar Lauraine en Terry, Merridy en William Horsfield. Ik ga speciaal om de kweek van de palmkaketoe te zien ,mee te maken en te beleven. Lauraine weet alles af van de palmkaketoe , en heeft zoveel meer dan de palmkaketoes waar wij van genieten.    Bij Lauraine hopen we haar Afrikaanse leven te “proeven”. We hopen dat we onvergetelijke momenten beleven in het Zuid Afrikaanse.
 
Hier is het verslag.
 
 
Zuid Afrika. Woensdag 15 Oktober.
 
Het is zover Jose en ik gaan naar zuid Afrika. De reis is goed gegaan de 11 uurtjes vliegen zijn voorbijgevlogen. Goed van eten en drinken tijdens de rechtstreekse KLM vlucht.  En op de aangegeven tijd landen we in Johannesburg waar we opgewacht worden door Rex Snelder van Zazoe Xperience . Na aankomst zijn we na een gezellige borrel naar bed gegaan. Morgens vroeg lekker ontbijt en dan gaat onze Afrika reis echt beginnen.
 
Donderdag 16 Oktober ,mooi weer en 28 graden.
 
  
 
 
We gaan met de auto via Pretoria- Vaarwater naar Swartwater . Een mooie autoreis van enkele uren. Ondanks dat het 500 klm is rijden we er incl. lunch 7 uurtjes over . We drinken koffie onderweg met een heerlijke Pekan taart en lunchen onderweg in Ellisras waar we wat boodschappen doen.
 
Ellisras is een kolenmijn stadje aan de rand van de water berg.  Tegen 16.00 uur staat de wijn koud bij Natascha . Onder weg hebben we al diverse dieren gezien en de Baobab boom. Deze indrukwekkende boom gaan we later nog eens bezoeken ,want de grootste is in de buurt van Swartwater . Deze bomen kunnen duizend jaar oud worden. Overleven rampen vuur en eeuwen lang zijn ze met rust gelaten omdat vroeger de stamhoofden daar hun ontmoeting punt en vergadering hadden. Ook kan men niets met het hout doen ,dus ze werden met rust gelaten en nu zijn ze beschermd. Ik vind ze echt indrukwekkend en ja als men dan een boom in de buurt heeft met 39 meter omtrek dan wil ik die wel zien.  Door zijn vorm lijkt het alsof de baobab op zijn kop staat. Volgens een legende is de boom voor straf door de goden uit de hemel op de aarde gegooid en op zijn kop terechtgekomen. Daardoor lijkt het alsof de wortels in de lucht steken (en de kruin in de grond staat). De bomen kunnen erg oud worden. Afrikaanse olifanten eten de zachte bast van de Afrikaanse baobab. Onder meer de bavianen en andere apen eten de vruchten. Daarom worden de bomen ook wel apenbroodboom genoemd.  Ook de Jacaranda bomen met paarse bloemen staan in bloei staan. Ook als we de ZaZoe laan op rijden zien we deze vrolijke boom staan.
 
 
  
 
 
Zazoe Xperience, is groot en dat zien we dan ook als we het terrein naderen. 
De weg die we nu rijden naar de ingang is 9klm lang en 3 klm breed. Rex zegt “ het is een taartpuntje “ van  1000 hectaren . Oké, we hebben dus tijd om ons  de komende dagen hier te  vermaken. Zazoe is zoveel groter dan we ons me konden voorstellen.
En prachtig,  hoe mooi de huisjes ons op dit stukje paradijs op aarde verwelkomen.
 
  
 
Ons huis je is een rondavel ,een rond huisje helemaal in Afrikaanse stijl natuurlijk . Ook de bar is helemaal in stijl en de braai is mega groot. Hier zullen we dan dagelijks eten of een borreltje drinken. Dit is waar we ons verzamelen iedere morgen of avond.
 
 
De braai is “aangekleed “met stoelen er om heen . Later deze avond gaat het kampvuur aan en laten we ons lekker onderuitzakken met een borreltje . We eten binnen omdat er nog al een wind staat maar de temperatuur is 30 graden. De wind is warm.
 
   
 
Binnen is een gebouw  van steen gecombineerd met tentdoeken , zodat je dat echte Afrikaanse gevoel krijgt toch een beetje buiten te zijn. Dat heeft de bar ook, en daarmee creëren ze dat er altijd wat wind en leven in de binnenruimtes zijn. We eten spaghetti van wild. Van de koedoe. Met warme groente en sla en een kaas cake na . De Koedoe is “eigen vlees”.  Natascha en Rex proberen zich ook zelf te voorzien van wild “van eigen bodem”.  Dus een biologische spaghetti met een tintje ZaZoe. We leren hoe men de dieren in evenwicht moet houden en daardoor worden ook sommige dieren  gebruikt voor de jacht. Je kan dieren niet laten begaan omdat je ook met ruimte en evenwicht in kuddes zit, en de jacht is dan de beste oplossing voor dit probleem.  Bij Zazoe Xperience kan men dus ook jagen. Maar wij komen daar niet voor Jose en ik kijken liever naar dieren. Na het eten rond het vuur vertelt Natascha de verhalen om de cheeta te beschermen. En hoe ze kunnen overleven in hun leefgebied. Het kampvuur en de borrel en de verhalen doen hun werk .We gaan vanavond op tijd naar bed ,na een zware dag vol indrukken.
 
Vrijdag 17-10-2014. Zon warm en 30 graden.
 
 
 
 
 
De stekkers die we bij hebben werken hier niet , sterker geen stekker past die je kan kopen in Europa en dat is een jarenlang probleem dus we lenen een stekker van Natascha ook Wi-Fi wat ze hier bush Wi-Fi noemen is minimaal en we moeten dus afkicken. Vandaag  gaan  we een drachtig sabel dier opsporen die  geïnjecteerd moet worden met een vitamine spuit, omdat ze een ander kalfje voert en zelf zwanger is. Ze is hierdoor wat zwakker geworden en om safe te spelen is een vee arts gevraagd het dier te schieten met een vitamine spuit.  Vandaag om 06.00 uur uit bed en we gaan  mee kijken hoe  “live “ voor ons de  Bush aanvoelt. We gaan met een open landrover op zoek. Al snel heeft men de plek gevonden waar ze de dieren dan voeren. En zo kan de veearts met succes het gewenste dier injecteren van een afstand met zijn geweer. Wij bekijken het van een afstand en zien dat de missie is geslaagd. We gaan daarna op zoek naar een buffel ,maar die laten zich niet zien besluiten de kans te nemen mee te gaan naar een veiling in AllDays.
 
 
 
Dit dorp heeft een benzine pomp een postkantoor en een winkeltje en een kerk. Verder lijkt het of hier de tijd stilstaat. Ook de mensen doen alles ‘op hun gemak”.   De natuur is echter fantastisch. Hier liggen diverse farms, de grote Baobab boom . En iets meer naar het noorden ligt de diamanten mijn. Geopend in 1992 (Harry Oppenheimer) Blink Blink .. Goed we rijden door. We gingen naar de veilig weet je nog ! Hier maken we dan kennis met veel van de dieren die we dan hopelijk zien in de natuur. Hier gaan we ons dan even op voor bereiden. 
 
Hier worden zebra, giraffe, impala’s ,koedoes en bluewildebeest, elanden, gemsbokken, rooibokken, waterbokken en een speciale Nynala geveild 1000 Rand is 70 euro  , en de dieren hebben zo hun eigen prijs. Het duurste is de Koedoe die een witte vlek heeft op zijn voorhoofd .Voor maar liefs 45.000 rand gaat de Koedoe mee naar de nieuwe eigenaar. Het is sowieso een belevenis dit mee te maken ,want je ziet niet iedere dag een veiling met zebra’s giraffe . De dieren staan in grote verblijven en de koper kan van te voren de dieren zien en daarna op een dier bieden. Er is iemand aanwezig van de welzijn en wetgeving en die heeft van te voren gekeken of de farmer de dieren kan plaatsen wegens ruimte en kan vervoeren. Je kan dus niet zomaar wat kopen er zitten regels aan vast .
 
 
 
 
Daarna gaan we naar de lunch bij de bezinepomp annex restaurant. Jose en ik kiezen voor de  wrap whit salad met avocado. Waar we een mooi wevertje  (zwarkeelgeelvink) aan het nest zien bouwen.Onderweg zien we diverse dieren als struisvogels, roofvogels, neushoornvogels, maar ook apen en impala’s en de koedoe en bokken. Onderweg bespreken we wat we deze dagen willen zien en al snel komt dat de “big five “om de hoek. Interessant is dat er ook een “small five “is . Deze dieren dragen allemaal de big five in hun naam . En er is een “magnifiek seven” ! Dat zijn de 7 grote vogels. Nu die ga ik latr eens voor jullie op een rijtje zetten.
 
 
 
 
De weg is niet zo goed en we gaan van links naar recht om de grote gaten in de weg te ontwijken ze noemen dat hier Pothols. Ze worden met borden aan gegeven, maar dat het kilometer lange stukken zijn kan je ,je niet voorstellen.
Goed een ervaring rijker komen we tegen 15.00 uur thuis en gaan we om 16.30 uur een
Gamedrive maken op eigen terrein. Een belevenis .
 
 
 
 
 
We zien bij binnenkomen van eigen terrein, meteen de oudste Giraffe (man) Ze noemt hem Charley Hij  is groot en donker vele nakomelingen heeft hij in ZaZoe.
De man is altijd alleen maar de jongen zijn dan wel ergens in de buurt. Vlak er na zien we diverse neushoornvogels. En in de boom zien we de Brown Snake Eagle.   Ze zijn met z’n tweeën. Prachtig hoog in de boom.
 
Dan zien we de Koedoe. Meerdere keren. De Koedoe heeft een staart die zwart en wit is .Dit heeft in de natuur wel zijn reden. De Leeuw die een predator is ziet alleen zwart en wit . Net als alle roofdieren. Dus als de Koedoe een leeuw ziet gaat hij rennen en de leeuw gaat hem achter na Dan volgt de leeuw de staart. Dan opeens staat de Koedoe stil  achter de boom en de leeuw ziet de Koedoe niet meer . De camouflage is zeer goed met de horens en de kleuren en de staart gaat omlaag en dan is er geen zwart wit meer te zien en is de leeuw de Koedoe kwijt . Hoe mooi is de natuur.
 
 
  
 
We zien zebra’s ,maar zijn te laat voor de foto en de Steenbokjes krijgen we wel op de foto. Emma vertelt over de termieten heuvels en het belang er van. Ook de waterbokken staan even stil voor ons . Dan de zonsondergang is adembenemend ,zeker als we dat in Afrika voor het eerst echt goed kunnen zien. 
 
 
          
Vanavond gaan we rond het vuur eten “de braai” zoals ze dat hier noemen.
Na het eten gingen we weer aan het houtvuur zitten ,lekker een borrel en de dag van morgen bespreken.
Hier hebben we wel Wi-Fi zo mee en dan dus we proberen even een berichtje te sturen. En daarna  naar bed.
 
Einde deel 1
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten