vrijdag 26 juni 2015

Tenerife 2014.

Tenerife 2014.
Loro Parque een reisje wat altijd op mijn verlanglijstje staat. Iedere keer is het anders en zijn er vernieuwingen, verrassingen en daar houd ik van .
 
We zitten altijd in een appartement midden in Puerto de la Cruz .Deze keer in Casa Blanca.
 
 
 
We gaan met het treintje naar het Loropark  .Dit treintje is er dagelijks en brengt je tot aan de ingang van het park. Gratis. Je hebt echt meer dan een hele dag voor het park nodig. En echte liefhebbers kunnen er iedere dag zijn.  Shows zijn te zien met zeeleeuwen ,orka’s en dolfijnen en de papegaaien door de dag . Een tocht langst de volières. Maar ook zoveel dieren meer .Leuke eettentjes, een spannende speeltuin een grote film zaal, veel winkeltjes en een Afrikaanse markt. 
Loro Park heeft veel papegaaien met schitterende verblijven en het is super schoon, of dat komt omdat wij met zo’n 800 mensen nu dit congres bezoeken, weet ik niet ,maar het is gewoon mooi Dit jaar hebben ze de 1ste prijs van de mooiste en beste en meest educatieve dierentuin , met een taak ,om dieren te helpen van Europa gewonnen .En de derde prijs van de wereld. Terecht.  Het Siam park heeft de eerste prijs van de wereld gewonnen als beste attractie park.  Good Job !
 
Dit jaar is de Loro show  ,waar ze met  verschillende papegaaien een show laten zien, vernieuwd ,en dat is echt geweldig mooi en educatief geworden. Grappig en indrukwekkend is de zeeleeuwen show . Leuk en nat want ja die dieren leren ze natuurlijk meteen hoe men de mens nat kan maken. De dolfijnen show is zeer indrukwekkend in een mooie omgeving en schitterende dolfijnen . Er waren dagen dat ze met alle 9 dolfijnen tegelijk werkte. Super Heel mooi en indrukwekkend in dit park zijn de pinguïns, de gorilla’s en de witte tijgers. Eigenlijk te veel om op te noemen. Maar ik ga dat in het verslag toch proberen.
 
 
 
De Canarische eilanden zijn vanouds her al zeer lang bekend.  De oorspronkelijke bewoners waren hol - bewoners. Ze werden ook wel de Guanchen genoemd. Deze naam is afgeleid van Guan wat zoon betekend en Achinech wat betekend Tenerife . Deze mensen waren oorspronkelijk groot blond met blauwe ogen. Stevig gebouwde mensen. Ondanks dat het zo dicht bij Afrika ligt leefde er toen geen zwarte mensen.  Wel is het zeer beïnvloed door Zuid Amerika. Dat komt dat door vele gevechten veel Guanten naar Cuba en  Venezuela zijn gevlucht. De Zuid Amerikaanse invloeden komen op vele manieren tot uiting.  Hoewel de Canarische eilanden dichter bij Afrika liggen ( 115 klm) is toch Spanje het moederland (1.150 klm)  Deze eilanden worden ook wel de gelukzalige eilanden genoemd.  Met de best geografische ligging en het beste klimaat . Hoewel deze groep eilanden uit 7 eilanden bestaat is Tenerife de grootste van allemaal. 98% van de bewoners van de eilanden zijn rooms-katholiek.
 
Men leeft van land en tuin bouw. (banaan aardappelen en tomaten) Voor eigen gebruik gerst tarwe mais sinaasappelen, en amandelen en druiven.  Deze Canarische boeren doen weinig aan veeteelt. Minimaal geiten ,runderen en schapen, waar ze dan wel weer vlees en melk van zelf gebruiken. Veel vis komt binnen in de havens, visserij geeft werk aan 25000 mensen.  Tenerife heft het mildste klimaat en men zegt dat het er altijd lente is .  Weeldige planten groei  als de hibiscus de Jaranda –oleander- maken  van Tenerife een kleurenpracht. 
 
De hedendaagse bewoners bestaan uit , Guanchen ,Portugezen, Afrikanen ,Noormannen Britten met vooral veel Spaans bloed in de aderen.  Dit volk is vlijtig ,vrolijk en artistiek begaafd. Tenerife word ook wel de sneeuwberg genoemd. Dit komt omdat de Teide in de winter op zijn top sneeuw heeft . De Teide is de grootste berg van Spanje .3.718 meter hoog.
    
Puerto de la Cruz.  Is een badplaats in het noorden en heeft 30.000 inwoners . Puerto de la Cruz is groen en omringd door schoonheid.  Met prachtige oude botanische tuinen. Omringd door bananen plantages. Diverse autovrije winkel straatjes. Een mooi centrum . Veel winkeltjes restaurantjes en een mooie boulevard.  En aan de kust is er een mooi zwembadcomplex het Martinez. De Botanische tuin in La Paz daar staan 120 verschillende bomen  en inheemse planten. Deze tuin is van 1788 – 1790 en op initiatief van Don Alfonso open gesteld . Men kan daar dan ook de beroemde El Dracco vinden . Een typische Tenerife boom. Deze boom dienden vroeger al medicaties voor de Guanchen. Het Loro Parque vind je op alle bussen en affiches en afvalbakken of reclame borden.
 
Onze vakantie begint met een veilige vlucht vanuit Brussel . En we zijn dan ook blij dat we landen op Tenerife. Na een uurtje rijden gaan we naar ons appartement in Puerto de la Cruz. Schitterend gelegen, mooi appartement met een schitterend zwembad . Met de kinderen is dat wel belangrijk. Want dit jaar zijn er 4 kinderen bij . Het is vandaag 25 graden. We gaan zwemmen , lekker eten en de kinderen spelen .Dan vallen bijna de  oogjes dicht en gaan we naar bed. Morgen gaan we naar het Loro Parque en begint onze vogel-vakantie
 
Loro Parque  Bij binnenkomst kom je via The Thai Village bij een enorme vijver. Met bloemen en watervallen. Thai Village is een dorp met 24 karaats gouden daken ! Dit Dorp Dank haar naam aan de zuster van de koning van Thailand die in 1993 het park bezocht. Dit dorp is ook omringd met vis ! Koi - Karpers.  In deze vijver zoekt Iedereen de witte vis met de ronde stip omdat dat de vlag is van Japan en daarvoor kan je 10000,00 dollar krijgen voor die vis .
 
We lopen door en daar mis ik meteen de koning amazone ,deze is verhuist. In die volière zien we de schitterende lear’s ara’s . Een mooi begin van een mooi park. Het park heeft diverse nieuwe volières. De kea en de borstelkop hebben een schitterende volière veel ruimte veel klim en klauter bomen en touwen. De kaketoes hebben ook zeer grote nieuwe volières leven in groepen . Matthias Reinsmidt Zoo Biologisch directeur van het  Loro Parque  is liefhebber van deze vogels vanaf zijn 8 levensjaar .Zelf kweker geweest en studeerde af als bioloog. Hij maakte een extra studie van o.a. de  Tucamon Amazone.  Na jaren lang redacteur van een Duitse papegaaienmagazine   te zijn geweest,  werd hij schrijver van zijn boek ; Kunstbrut und handaufzucht von papageien und sittichen , is hij sinds 2001 curator en nu Zoölogisch Directeur  in loro Parque en mede verantwoordelijk voor de gehele collectie papegaaien aldaar.  Er zitten in Loro Parque  meer dan 40 soorten Amazones. De grootste verzameling ter wereld.
    
Heerlijk weer vandaag .Het is warm en 27 graden volop zon .Gelukkig is het loro Parque goed beschut in groen met veel bloemen en heerlijke bomen waar je kan afkoelen. Soms lijkt het wel te groen, maar dat maakt het dan ook weer natuurlijk. Vandaag gaan we naar de  Orka show. We lopen via de Ara Jungle en de grote nieuwe volière met veel verschillende soorten ara’s . Hier zitten de Lear’s en Hyacinten en groenvleugel en blauwkeel ara’s gezamenlijk samen met wat amazones in een volière. Veel tropische planten ,water partijen en groen. De Orka show is  fantastisch. De dolfijnen show is top!
 
Dolfijnen 
Deze zijn natuurlijk ook hier te vinden en de eerste dag lijken we meer liefhebbers van zee dieren dan vogels .Maar ik wil dit niet missen ,je kan het maar gezien hebben. De dolfijnen pool is een van de grootste ter wereld. Gebouwd in 1987 en met 7.0000 m3 liter water gevuld. Er waren bij het begin 6 dolfijnen. Nu zijn er 9 dolfijnen , je ziet ook het kweek programma werpt zijn vruchten af. De dolfijnen hebben een druk dag schema om ze actief te houden. Op de tribunes kunnen 1800 mensen zitten.!
 
Ik heb dan ook wederom super genoten en de foto’s zeggen genoeg.
Op die momenten wil je eigenlijk kind zijn en de kans krijgen mee te zwemmen met de dolfijnen ,maar helaas zit er dat voor mij niet echt meer in !
 
      
 
Orka’s :  Tekoa 2000 – Kohana 2002- Skyla 2004- Morgan 2008- Keto 1995- en Adan 2010.
 
Adan is geboren in het loro parque. In totaal 6 Orka’s. In voorgaande jaren begon de show met een opening film die vertelt hoe de orka’s vanuit Seawold  Amerika ,naar hier zijn overgebracht. Nu vertelt men iedere show een ander verhaal. Soms het verhaal van Morgan die uit zijn natuurlijke groep is verbannen .En in Nederland is gered. Deze zesde orka Morgan is in Harderwijk opgevangen, en leeft nu in Loro Parque . Hij past zich zeer goed aan in de groep . In Loro Parque zijn ze er met de beste  instrumenten achter gekomen dat de orka een gehoorstoornis had. Hierdoor was hij niet in staat zich bij zijn natuurlijke leefgroep aan te sluiten .En is afgedwaald. Inmiddels is Morgan  geopereerd en functioneert Morgan zeer goed.  lees deze link :  http://www.loroparque.com/morgan/
 
Het bassin van 12 meter diep en een lengte van 120 meter met een inhoud van 22 miljoen liter zeewater wat ze speciaal biologische manier zuiveren. Dit  maakt het mogelijk voor deze in gevangenschap geboren dieren  een thuis te maken. Er word maar liefs op die manier 6 miljoen liter water ieder uur gezuiverd. Het water is 13 graden Celsius  Alles is overdekt ( 4.000 m2 ) om de temperatuur te handhaven. De show is goed in elkaar gezet omdat ze werken met trainers die eerst hun opleiding in Amerika met deze orka’s samen hebben genoten. De hoofd trainer is mee naar Tenerife gekomen om zeker 2 jaar deze dieren te blijven begeleiden. Met positieve bekrachtiging   (een manier van training )  zie je dat  de trainers als de orka’s veel plezier hebben. Het plezier straalt er van af. We zijn achter de schermen geweest waar we de orka’s van onder konden bekijken zodat je pas echt ziet hoe groot alles is. Indrukwekkend .De begin groep van 4 orka’s zijn de 3de in gevangenschap geboren generatie. Adan is de vierde generatie.
 
  
 
Er is veel te zien in  in loro Parque  en Het aquarium word vaak vergeten door de vogel liefhebbers.  ,maar daar leven schitterende vissen en ook spannende haaien. Er is een Coral reef  .Een Shark tunnel, met daarin de beroemde Elvis .Dit is een haai die ze in de handtas gevonden hebben van een toerist op vliegveld in Engeland. Ja mensen doen van alles om alles te krijgen! Er zijn Piranhas, Chiclides, Cardinaal Tetra cilinder visjes in een zeer grote aquarium. Ze geven gewoon licht . Alles over het leven in de amazone (op water gebied) Hier is in totaal 1.200.000 Liter water !  Wow dat is nu echt visjes kijken Of niet soms !
 
Prachtig. De Kinderen vinden Nemo het leukste ..
 
  
leguanen in alle kleuren zijn aanwezig.  En de krokodillen (Amerikaanse  alligator) zijn indrukwekkend. Net over geplaatst moeten ze worden gevoerd tot ze aan hun territorium gewend zijn. Ze worden tussen de 35 en 50 jaar oud en  kunnen 3 meter groot worden.
Dan Tom de schildpad, nou ja zeg hij is zo groot dat je er bijna overheen kijkt. Ik dacht de eerste keer dat ik hem zag 12 jaar geleden dat het een steen (rots) was. Nu de naam Giant Galapagos zegt genoeg - 2 meter groot en 200 kilo.
 
En de oudste in leven ooit was in Queensland Australië zoo. Henriëtte werd 176 jaar oud. 
 
Er zijn ook kleine aapjes,Titi monkeys. Er is zelfs een moeder met haar jong en dat steelt de show. Vergeet vooral de Chimpansees niet ! Chimpland is in de jaren 80 gebouwd om apen die ze op de boulevard tegen kwamen te redden van hun baasjes Die maakte eer geld mee door mensen met de apen op de foto te zetten. Dit is ook uit gegroeid in een mooie leefgroep. En vandaag zagen we moeder met kind. Dus ook hier gaat het goed . De otters , altijd bezig altijd actief in een mooi verblijf. Khali en  Murphy vermaken zich wel ,het is een vermaak om naar te kijken.  
 
Verder zien we de  de sloths  of wel het  luiaard genoemd . De 2 baby s Bimba en Bianco doen het goed in Loro Parque.Ze komen uit een Italiaanse zoo. Ze komen oorspronkelijk voor in Brazilië en ze hebben een vreemde vertering waardoor ze 15 uur per dag slapen. Ze worden 20 jaar oud.
 
De zeeleeuwen leven hier in een grote groep en dat is de grootste in gevangenschap levende groep ter wereld. Er zijn nu 15 zeeleeuwen in de training groep. In 1996 werd het eerste jong zeeleeuwtje geboren.  Momenteel zijn er meer dan 30 jonge zeeleeuwen geboren in het loro park. Ze hebben nu enkele zeeleeuwen naar het Siam park gedaan ( Zuiden van Tenerife) als extra “versiering” om dat de groep te groot was voor het loro park. Diverse zoo’s werken mee aan het terug plaatsen van deze dieren in de natuur. Want het zijn inmiddels ook bedreigende diersoorten .Dit gaat allemaal in samenwerking met een speciaal team waar hier aan werkt. De show  was weer spetterend leuk verrassend en het team en de dieren zijn een geheel. Ze voelen elkaar feilloos aan en het is dan ook een top show.
 
Bengaalse Tijgers , super mooi.  Vroeger zat er de witte man Prins en vrouwtje Zara met de bruine kleuren . Hun verblijf is nog even schitterend .Het siert het park wel dat ieder verblijf is aangepast aan de omgeving waar de dieren vandaan komen en dan ook mega groot. Met rotsen bomen en watervallen en de tijgers hebben ook een eigen water, waar ze gebruik van maken. Ik zie ze er uit drinken en zelfs badderen. Nu word dit  gedeelde bewoond door de witte Bengaalse tijgers , Linmao ,en zijn vrouwtje Yangya.        
Ze zijn pas gearriveerd uit de Chinese Guangzhou Xiangjang Safri.
 
Ze lijken zo lief maar pas op ze zijn gevaarlijk. Ze hopen op nageslacht.  De Tijger is de grootste kat ter wereld  Hoewel er 9 ondersoorten zijn , zijn er al 3 uitgestorven, En van die 6 die over blijven zijn er 4 bedreigd. Hun leefgebied word ze afgenomen. Dit is al meer dan 50% in de afgelopen jaren!   Dit gaat niet goed .
 
De jaguars (zuid Amerika) hebben ” kittens “ . Vorige keer waren we ook in het park toen waren het er 2. de ouders zijn Zwart van de vrouw en gevlekt gemêleerd de man. Mooi dat de dieren zich voortplanten in deze prachtige ruimte s waar ze leven ,dat zegt genoeg van het park. De jaguar is de grootste kat van Zuid Amerika ,na de tijger en de leeuw. In de natuur leeft hij van prooi als Zoogdieren en vis of kleine krokodillen. Hij staat wel bekend als de kat met de sterkste kaken !  Nu is er weer een baby geboren ! Leuk!! Die heeft nu de kleuren van de vader . Niet zwart deze keer .
 
Verder loop je door veel tuinen in het park als de Cactus tuin, de Orchideeën tuin ,de Palm croves ,en de Dragon trees ,daartussen door de Ara jungle en de ficussen . Het is net een oerwoud.  Maar juist die omgeving maakt het af. Water partijen. Die grote palmbomen. Met prachtige Chileense  flamingo’s en kraanvogels . Fantastisch. Je moet echter wel de tijd nemen het te zien Er zijn mensen die rennen door dat park en zien eigenlijk niets . De shows en wat dieren en dan denk ik jammer. Om de dieren te vinden moet je de kaart goed bestuderen. Anders mis je veel in het park. Ze hebben de Edelpapegaaien naar de entree van de orka show verplaatst. Tegenover de kea’s. De riedeli edel papegaai is ook verhuist. Die zit nu boven pinguïnplanet in een grote volière. 
 
    
 
Katandra Treetops. In September 2009,  is één van de grootste vrije vluchten  van Europa hier geopend met de naam "Katandra Tree tops ". Dit is een volière voor diverse vogels waaronder papegaaien, uit Australië en Azië. Deze  volière waar je tussen de losvliegende vogels loopt is groot en op sommige punten 15 meter hoog.Je loopt dan boven het blader dak van de hogen bomen .
De volière heeft masten van 17 tot en met 28 meter hoog en dat geeft de Katandra .
We maken ook nog mooie foto’s in de Treetops  een bijzonder en unieke sfeer .Ik bevind me rechtstreeks in de natuurlijke levensomgeving van deze dieren.  Mijn passie vliegt hier ook rond namelijk de edel papegaaien En ik zie nu eindelijk dat groen en rood idd niet zo snel zichtbaar is. Sterker nog ik zie het groen (man)  nog sneller dan het rode (pop) en dat had ik niet verwacht. 
Maar mijn geduld word beloond en ik kan mooie plaatsje schieten en daarna ga ik genieten van deze mooie vogels. Ongeveer 150 vogels bewonen deze reuze volière en ongeveer 100 van hen behoren tot de familie van de papegaai. Naast de edel papegaaien zie ik veel Lori’s  ,kaketoes Australische parkieten in hun kleurrijke pracht en praal.
 
 
 
De vogelpopulatie wordt aangevuld met  reigers, zwanen, emoes, verschillende soorten van duiven, en de  Bali spreeuw. Die vind ik ook gaaf . Die heb ik natuurlijk in Singapore en Bali gezien en die maken “de special “in mijn lezing over die vakantie . Ik kan ook hier van genieten en mooie plaatjes schieten. Er zijn ook pelikanen Kievieten en fazanten en duiven.  Het is in een woord adembenemend en ik maak kennis met de verzorgers en die vinden het heerlijk wat te kletsen.  De Borstelkop papegaai die in de serie op tv ook in deze volière zat is er niet meer .Die kon niet tegen het water en dus is die net als de Kookaburras die  plotseling agressief werden naar  lori’s uit deze volière.
 
Ook de Molukse kaketoes en de Ducorps kaketoes werden  zo tam en opdringerig naar de bezoekers, dat deze verschillende oorbellen pikte van de bezoekers en dat kon natuurlijk niet .De  palm kaketoe zit er ook niet meer in.  Daarin tegen zat er een kroonduif met een jong op het nest en dat vond ik dan wel weer speciaal. Nu aan het eind van de dag gaat het hier op zijn regenwoud achtig tropisch regenen . Dat over viel ons de eerste keer maar nu dat we dat wisten kwam het als een geschenk uit de hemel op deze warme zonnige dagen.  Heerlijk ,ik voel me zowaar een vogel .
 
Avonds kan je met het treintje terug , wat voor de kinderen een feest is. Onderweg zien we het zware strand van Puerto de la Cruz.  Het is een vulkaan eiland en de stranden zijn hier van origine zwart. Daar waar de stranden wit zijn , is dit kunstmatig gedaan. Zelfs zo laat nog zijn de mensen aan het surfen en zwemmen. Wij  lopen  via de vele trappen naar boven. We genieten van de prachtige bomen bloemen en planten .Onderweg gaan we nog lekker eten ,en dan is het alweer tijd om naar het appartement te gaan .Met een lekker bakske koffie werk ik aan mijn verslag. 
  
De dagen er na bezoeken we natuurlijk vaker het park ,tot de dag komt dat het congres begint. Overdag zwemmen we veel omdat het weer fantastisch is voor deze tijd van het jaar! Iedere dag was het tussen de 25 en 30 graden. Veel zon! Tussen door maken we ook dagtripjes op dit fantastische eiland omdat we een auto gehuurd hebben .Een aanrader.
Zo zien we Op de Plaza de Andres de L”Careres in Icod zien we terrasjes en de Dragon tree Deze stokoude boom is maar liefs 16 meter hoog. Volgens de bewoners is de boom duizenden jaren oud , maar volgens de geleerde is de boom 700 jaar oud . Okay oud is oud. We gaan naar het  kameelpark , dat is ongeveer 45 min rijden vanaf Puerto de la Cruz en is leuk voor de kinderen. Dan gaan we naar het mooie witte strand nabij Santa Cruz ,Las Teresitas, een aanrader daar te zwemmen omringd door palmbomen. Men kan de  El Teide bezoeken ,en de vele leuke kleine dorpjes aan de kust. Dagen gaan voorbij en opeens is het zover ! Tijd voor het :
 
International Parrot Convention Puerto de la Cruz op Tenerife 2014.
 
Het congres voor de   8ste  keer bezocht door maar liefs 800 mensen van uit alle hoeken van de wereld.  We zien al heel snel andere Nederlanders. De mensen uit Duitsland Engeland , Singapore en Australië en Afrika die we vier jaar terug ook hier in Tenerife ontmoet hebben .De avonden  zijn gezellig kletsen met mensen .Het is zo makkelijk als je allemaal van de zelfde hobby geniet .Natuurlijk was dan ook is dan ook  het onderwerp. Veel mensen die je vragen over je vogels, maar ook veel schrijvers, dokters, biologen , mensen van het Loro Parque , mensen die  kweken met papegaaien, mensen die  leven en werken met  de papegaaien ,Iedereen maakt kennis met iedereen.  Dit alles in onder het genot van hapjes en een drankje.
 
    © Foto gefiederdte welt.
 
Vanavond gaat het congres beginnen En we moeten dan in Hotel Botanico zijn rond 1900 uur voor de welkome borrel. Hr Kiessling opent het congres .Deze avond is altijd gezellig want je ziet meteen de mensen die je eerder zag op dagen als deze. En je kan kennis maken met nieuwe mensen. Dit jaar is facebook wel een hot-item .Meeting points met facebook vrienden is duidelijk zichtbaar . Toch wel heel speciaal hoe groot de wereld is geworden met facebook. De avond is mooi ,het is lekker warm buiten, en de tuin is fantastisch. Een hapje en drankje is aanwezig. Veel Australische gasten herken ik , en zij mij ook ! Hoe leuk is het als je die mensen dan weer ziet . In een mum van tijd ben ik omringd met vogel vrienden. Het is genieten en wat vliegt de tijd. We sluiten de dag af met een gezellige babbel in de lobby ,muziek en morgen zal dan het congres echt beginnen.
Dag 1 Vandaag is het echt begonnen, en om 8.uur zitten we in de auto onderweg naar het congres. Aldaar gaat de tijd snel. De eerste lezing van Mark Stafford gaat over de projecten van Parrot internationale in samen werking met Loro Parque Foundation aan werken.  Hij vertelt over de projecten waaronder de Grijze roodstaart ,de Filipijnse kaketoe, de Cuba amazone en de Spix ara. Hij laat ons zien wat het inhoud om mensen “om te turnen” en hun de voordelen te laten zien van het natuurschoon van hun leefgebied met namen de vogels. Dat dit jaren werk kost is logisch, en dat het nu ook zichtbaar beter gaat met de populaties van de vogels is toch ook wel een pluim waard.
 
Na Mark komt William Horsfield en daar kom ik vandaag voor William die in Zuid Afrika woont en met de palmkaketoe broed heeft vandaag de taak om ons wat meer te vertellen over deze vogels. Voor mij is dit natuurlijk fantastisch want ik ga naar Zuid Afrika ,we gaan ook nog eens bij William naar zijn vogels kijken. Na een zeer interessante lezing eindigt William met een eerbetoon aan Neville Connors. Ik weet natuurlijk dat in het boek van Neville ,William de Palmkaketoe heeft beschreven. En dat Neville weg was van de Palm kaketoes . Ondanks dat Neville  in Australië woont  en daar de palm leeft mag men in Australië de Palmkaketoe niet houden. Dus vandaar dat William in Nevilles boek dit gedeelte schreef .dat was al zeer interessant ,en zijn lezing vandaag was ook goed.
     
In de pauze ga ik bij mijn Belgische vrienden staan en daar vermaak ik me wel. Want deze dagen zijn er ook voor socialisatie en communicatie. Inderdaad gewoon ff gezellig bij kletsen met mensen over de wereld. Ik neem een kopje koffie ,met wat lekkers en zo vliegt de tijd voorbij. Na de pauze komt er een lezing van Rudolf Christian over zijn kennis van 40 jaar kweek . Daar is het meest bijzondere toch wel dat hij veel eieren van vogels onder tortelduiven groot brengt. Van Inka kaketoe tot aan de palmkaketoes. De broedperiode is dan wel korter maar voordeel is dat de eitjes uit komen. Je moet je ook even voorstellen dat je 40 jaar terug moet denken en de media en mensen die kweekte met deze speciale vogels niet al te groot was. Ook zijn inzicht in voeding was duidelijk. Veel zaden fruit groeten en supplementen .Hij heeft met veel soorten goed gekweekt. Hij vertelde ook dat hij het liefste handopfok deed en dat van deze vogels hij de beste nakweek had . Rustige tamme vogels die naast goed kweken ook leuk waren in de volière en hij kon daar dan extra van genieten. 
 
Tot slot de foto en film serie van Peter Odekerken. Hij woont in Australië ,maar heeft over de gehele wereld zijn hobby op beeld gezet. En deze halve dag zat er alweer op. Terug in het appartement drink ik een kopje koffie met de Afrikaanse vrienden. In de avond krijgen we  een lekkere BBQ en genieten we van een buffet in de Playa de Jardin. En deze avond was fantastisch. Een eerbetoon aan Neville, zijn dochter die de avond muzikaal opent, en een band die muziek maakt ,waarvan je vrolijk en gelukkig word. Een avond om van te genieten.
 
Dag 2 De lezingen zijn begonnen. Alondso Quevedo vertelt over de papegaaien in Central Andes in Columbia - Dr Michael Lierz vertelt over inseminatie  en de “zaden collectie”. Dit was een zeer interessante lezing. Omdat de uitleg zeer goed was en dit ook weer dieper ingaat over de voortplanting bij papegaaien. Andreas Meyer vertelt ons over hoe je papegaaien het beste kan houden. Professors Carl Jones vertelt ons over Echo parkiet .Deze is van bijna uit gestorven, door slim management weer terug in de natuur aanwezig. Onze  vriend Ricardo Valentino , kennen we van Australië ,daar gaf hij een lezing over de Puerto Rico papegaai .En hier vertelt hij de laatste update. We zijn met hem de out back in geweest .En ik kan je zeggen dat was lachen. Zijn vrolijke manier van vertellen is op zich al een fantastisch ervaring. Zijn lezing is ook met een “vrolijke noot “. Rafael  Zamora spreekt ,deze keer over nestkasten ,en alles wat je daarvan maar kan en wil weten. Ik zelf vond dit de beste lezing, omdat hij in de korstte tijd ,de meeste informatie gaf voor de kwekers. En tot slot is peter Odekerken die de dag afsluiten met zijn foto en film serie van vogels in de natuur.
Deze middag gaan we het kweek centrum la Vera bezoeken .Dit jaar nemen we de tijd en laten ons niet op jagen. ! La Vera .Hier bevindt  zich de grootste meest uitgebreide collectie  papegaaien ter wereld.  Het park is hermetisch afgesloten en goed beveiligd, Er was een bewaker en veel camera’s die alles in de gaten hielden.  Hier zitten alle kweekkoppels die ze hebben en ook diverse jaarlingen , jonge vogels. Hier kunnen we de meest bijzondere vogels op de foto zetten en genieten van de mooie volières ,met een grootste variatie aan broedblokken en variatie aan klimstokken schommels en manieren van vermaak voor de vogels. Alles om ze gezond en actief te houden. We maken er twee mooie uurtjes van en leggen veel vast op foto en film. Ik ga met peter en we sluiten ons aan bij een onbekende groep mensen. Ze letten daarom niet zo goed op ons en ze “vergeten ons” . We sluiten daarna aan bij een andere groep en lopen langzaam de rijen door. We missen niet 1 maar 2 bussen en worden tenslotte met de taxi naar het hotel gebracht. We hebben op en top genoten van de uurtjes is het kweek centrum
 
In de avond gaan we naar Casa de Vino en de naam zegt het al een wijnhuis. Het blijft steeds verrassend hoe ze de 800 mensen allemaal op een locatie kunnen herbergen, maar het lukt. Helaas moesten we de hele avond staan en ik kon dat niet volhouden. Maar we sluiten de avond af in Hotel Botanico en we maken er zittend een leuke avond van.
Dag 3 De laatste lezingen dag word geopend door Morten Bruun Rasmussen met de studie van de Golden-Schouldered Parrot. Dat vind ik wel leuk daar ik die hoop te ga bezoeken als ik in 2015 naar Australië ga . Daarna komt Prof Robert Heinsohn. Die praat over de Swift parkieten ,maar ik zou hem graag spreken over de Eclectus papegaaien ,want hij heeft daar de meeste studie naar gedaan. Dr Frank Rival gaat met ons het medicinale gedeelte doornemen en vertelt wat oogziektes zoal teweeg brengen bij papegaaien. Dr Andreas Fidgett vertelt  over voeding met een open uitleg en veel leuke grafieken en vergelijkingen. Ze zet je aan het denken en brengt haar lezing leuk. Rosemary Low vertelt over haar passie “de Lori ‘. En de laatste foto en film serie is wederom van Peter Odekerken .
  
En het is werkelijk genieten van de fantastische natuur beelden . De lezingen zitten er op en we gaan nog even naar het loro Parque om weer te genieten van de vogels aldaar. Om 20.00 uur gaan we naar het gala diner in hotel Botanico.
Het was fantastisch veel muziek en een leuke lasershow , vooral  lekker eten met   bij ieder gerecht een andere wijn , dat maakt het speciaal. Het word laat , want ook nu kan je ontspannen over je hobby praten met vrienden . 01.30 zijn we terug in ons appartement. Lange fantastische dagen waarvan je geen moment wil missen.
      
De laatste avond is de opening van Animal Embassy  De opening van de Animal  Embassy was zeer verrassend. Op zondag ,een week eerder , moest men het meeste werk van dit project nog doen . We zagen toen alleen open gebouwen met geen deuren ramen of een dak, dus we dachten dit gaat m niet worden ! En nu een paar dagen later  was alles klaar .Vers in de verf ,deuren ,ramen en een dak er op ! En alle dieren zaten in hun spiksplinternieuwe  verblijven. Het zag er adembenemend mooi uit ! Met man en macht hebben ze gewerkt en het is gelukt .
 
 
Voorheen was het Baby stadion in het park. Dat is nu verhuist en verweven met dit educatief centrum. Hier kan iedereen mee kijken hoe ze de kleintjes groot brengen. Ze groeien op in de naastgelegen volières .Ze socialiseren alle vogels van kuiken tot jaarling. Ondanks hun hand opfok zijn er al zoveel goede resultaten geboekt. Prachtig .Ook waren hier de operatietafels , microscopen en dat is dan allemaal zichtbaar voor iedereen. Meer openheid bestaat er niet . Dit werd  feestelijk geopend met een spetterende opening met Afrikaanse dansers en lekkere hapjes en drankjes.  Voor ons eindigt hier het congres .Sommige mensen gaan nog naar de workshops. Dit jaar doe ik dat niet .   
Het was weer spannend, leerzaam ,gezellig, indrukwekkend. Het was bovenal zeer interessant mensen te ontmoeten waar je alles aan kan en mag vragen. De champagne smaakt heerlijk (net zoals de overige drankjes…). Heerlijke avonden en livemuziek en niet te vergeten de Singapore Sling… (alleen in Singapore smaakte die toch vele beetjes lekkerder..). Zo sluiten we weer een mooi congres af.
 
      
 
De dagen er na genieten we volop van zon zee en zwemmen en bezoeken het Loro Parque en Siam park in het zuiden. Een special water attractie park in het Zuiden van Tenerife. Dit park heeft een prachtig zwembad wat een zee voorstelt met strand en golven .Deze fantastische golven zijn hoog en de mensen worden hoog in de golven weggeworpen. Ik ga een rondje met de band op de Thai Lazy River en de rest gaat ieder zijn eigen glijbaan op zoeken of het kinderdorp.
 
De tijd vliegt en morgen vroeg ga ik nog een paar uurtjes naar Loro Parque Ik ga met de kinderen naar het zojuist geopende Animal Embassy .En dat vinden ze leuk .Om hier de baby’s te zien. We  gaan naar de flamingo’s , krokodillen ,otters, de panters en de Katandra Treetops. Vandaag zien we dat de kroonduif die een kuiken had ,niet meer op haar nest zit. Ze is uitgevlogen en na even zoeken vinden we het kuiken en de ouders. Ook zien we dat de Inka kaketoe nog steeds aanwezig is . De andere dagen had ik haar niet gezien. De rosé vergezelt haar. Ook zien we 3 witkuifkaketoes . Doordat we vroeg zijn zien we vandaag veel meer vogels. Je moet echt zoeken. Ik geniet van de Bali spreeuwen en natuurlijk de vele edel papegaaien die hier zitten . Natuurlijk ga ik nog even naar de ara’s kijken de grote kaketoe laan en de edelpapegaaien die apart zitten.
  
 
De Ara jungle heeft diverse soorten ara’s  in grote volières op een rij , bvb groenvleugel, geelvleugels lears’ hyacinten blauw gele, en daarbij de hele grote volière  die vorig jaar nog voor de blauwkeel ara’s was ,maar nu bewoond word met de lears en de Hyacint. Geheel vernieuwend met prachtige grote bomen in de volière. 
De kleiner soorten vogels zijn over het park verdeeld. Er is een Lori Lane gemaakt . Heel veel soorten lori’s zijn hier te vinden.  Moet zeggen dat doen ze dan meestal .Ze zetten de vogel soorten wel bij elkaar ,want de vijgpapegaaien waren ook in een lijn opgesteld. Vaak ook vogels uit een leefgebied bij elkaar als de Afrikaanse vogels .Mooi is dan wel dat je de verschillen goed kan zien. Moet zeggen die volières door het park blijven me verrassen.
 
  
 
De pinguïn die leven in een grote overdekking waar ze de natuurlijke omgeving  proberen na te bootsen. Loro Parque is trots op deze nu 90 tellende grote groep .Volgend jaar zullen hiervan weer nakomelingen komen. Alle zijn geringd en hebben een naam. Dit ter controle per pinguïn. De koepel is een must voor iedere dierenliefhebber om te zien. 2 ton liter sneeuw gaat dagelijks door deze koepel , er is ijs , sneeuw veel heel veel water, een schitterende koepel die de natuur geweldig nabootst. Ik herb nooit eerder een mooier verblijf gezien voor de pinguïn als hier.
 
 
 
The gorilla's in the Mist, Ik ben zelf ook dol op de Gorilla’s en zoals ze hier zitten in het loro Parque heb ik ze nooit eerder gezien. Er zit natuurlijk als alles een verhaal aan vast. De grootste van de vrijgezellen groep is maar liefs 2 meter groot en weegt 200 kg.  Deze word dan ook de leider van de groep genoemd of wel de “Silverback” .  In 1992 nam het Loro Parque de beslissing te kiezen voor een vrijgezellen groep. Nooit eerder had iemand deze mogelijkheid besproken laat staat uitgevoerd. Dieren van de wereld waar dierentuinen mannen over hadden , die de groep verstoorden werden hier opgevangen in “Villa Gorilla”. Zo kon men een genetische reserve gaan op bouwen. een garantie te hebben van donors voor nageslacht voor de toekomst .En het Loro parque heeft een award gewonnen. 
                        
Loro Parque was de eerste Zoo ter wereld die In 2008 The Animal Embassy  Award in ontvangst mocht nemen als zoölogische park .Nu ik heb dan ook nooit eerder zo’n mooie groep en omgeving voor Gorilla’s gezien. Achter de schermen zien we waar ze slapen spelen en wat ze eten. Via Internette heb ik gelezen dat sommigen mannen zijn uitgeleed en inmiddels vader zijn geworden. Ze doen er alles aan om The Gorilla op deze wereld een goed bestaan te geven en deze dieren sterkt te maken in hun eigen omgeving.
 
Ze hebben nu 7 Gorilla’s en ze wonen op een stukje paradijs van 3.500 m2 groot
Met bomen rotsen water en watervallen. Daarbuiten hebben ze  ieder een eigen slaapplaats. Ze krijgen een ontbijt, lunch en avond diner en vaak word dat  via verrijking gegeven. Dus  verstopte yoghurt in buisjes met gaatjes bevestigd in de boom. Ze pulken met houtjes dan de yoghurt uit de gaatjes.  Een volwassen Gorilla kan zo’n 8 kilo groenten per dag eten. En wij mogen genieten van de mooie momenten als ze met een rietje het lekkers uit de bomen eten of achter elkaar aan hollen ,of gewoon lui voor het glas aapjes kijken ! want ik vroeg me vaak af wie nu aapjes kijkt ! Wij of de Gorilla’s. de laatste dag in dit park is afscheid nemen, maar wetende dat we weer terug komen …De dag gaat echt voorbij en hiermee ook de vakantie.
   Op naar 2018. 
 
Vriendelijke Groetjes
Ed en Thiely de Moor.
papegaai@akala.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten