donderdag 9 juni 2011

Tenerife 2010

Verslag Tenerife ma 20 sept. t/m woensdag 29 september . 2010 
VII  International Parrot Convention"2010 in Puerto de la Cruz op Tenerife.
Verslag : Thiely de Moor en Caroline Traas.
Foto's Thiely en Caroline en Hans Kroon


1
Maandag 20 september
Vandaag is dan eindelijk DE dag dat we op vakantie gaan. Het zal een lange dag gaan worden, want om 07.30 uur zitten we al in de auto, op weg naar Eindhoven om oma Thiely op te halen. Jawel ! Thiely gaat ook mee, dus dat wordt onwijs gezellig. Nog snel even afscheid nemen van haar trots, Naomi en dan terug naar Vleuten. Van daaruit verder met de trein naar Schiphol waar we Jeroen, Jacco & Daniëlle zullen ontmoeten. Dan is ons six-pack compleet.  De vlucht verloopt spoedig en om 19.10 uur staan we op het warme Tenerife. We halen snel onze huurauto’s op (een Renault Clio en een Citroën C4) en dan nog een uur tussen de wielen naar ons appartement, Pez Azul, in Puerto de la Cruz. Onze magen knorren behoorlijk en om 23.00 uur gaan we nog snel ons avondeten verorberen in een restaurantje aan de overkant van ons appartement.  Om 01.00 uur zijn we zo gaar als boter en gaan lekker onze mandjes in.

Dinsdag 21 september :
We hebben vakantie, dus een beetje uitslapen mag wel. Eerst gaan we wat boodschapjes halen, want de koelkast moet wel gevuld worden. Daarna door naar ons geliefde Loro-Park. We kunnen alvast onze spullen ophalen voor het congres wat morgen zal beginnen. 4 jaar geleden zijn we met de discovery-toer achter de schermen geweest en ook vanmiddag gaan we hier een kijkje nemen.


 In vergelijking met 4 jaar geleden is er met de toer niet veel veranderd. We gaan naar de gorilla’s, het aquarium, de pinguins en de orka’s. Maar het is toch weer erg leuk en genieten. Daarna pakken we alvast de shows mee van de dolfijnen .Zeer indrukwekkend mooie omgeving en schitterende dolfijnen .

De zeeleeuwen zoals altijd  heel grappig en leuk en nat . Ja die dieren leren ze natuurlijk meteen hoe men de mens nat kan maken. De Loro show  waar ze met  verschillende papegaaien een show laten zien,deze papegaaien vliegen dan rond je oren vrij door de hal. En ze laten zien hoe slim een papegaai eigenlijk is . Je moet echt wel een paar uur door het park lopen om je goed  te oriënteren. Veel verschillende dieren en allemaal in schitterende verblijven en super schoon. Nooit eerder heb ik een park gezien wat zo netjes schoon en hygiënisch is als het Loro park. Vanaf de eerste dag geeft dit je meteen een welkoms gevoel. Hier zouden we de komende dagen veel zijn. Vaak denken mensen dat er alleen maar papegaaien zijn in het loro park maar dat is echt niet zo.


We maken ook nog mooie foto’s in de Katandra Treetops. Waar we vast nog wel heel vaak zullen terugkomen en waar wij  jullie zeker meer over gaan vertellen. Want hier moet ik zeggen hebben we wel wat uurtjes doorgebracht. Maar in dit eerste dagboek eerst extra aandacht voor de verschillende dieren hier in het park.

Discovery - tour:  We gaan achter de schermen kijken van de meeste bedreigde diersoorten. Ja zeg nu zelf een dag kan je niet beter beginnen en dus om 1400 uur verzamelen we ons en laten we ons eens goed informeren.
De Orka’s : Men noemt ze ook wel de Killer Whales.


Deze show begint met een opening ,die educatief is en meer vertelt over  de orka’s . We weten van de vorige keer dat de orka’s vanuit Seawold  Amerika hier naar toe zijn overgebracht. Het bassin van 12 meter diep en een lengte van 120 meter met een inhoud van 22 miljoen liter water (zeewater wat ze speciaal biologische manier zuiveren) maakt het mogelijk voor deze in gevangenschap geboren dieren  een thuis te maken. Er word maar liefs op die manier 6 miljoen liter water ieder uur gezuiverd. Het water is 13 graden Celsius  Alles is overdekt ( 4.000 m2 ) om de temperatuur te handhaven. Er zijn 4 Orka’s ;  Skyla, Kohana, Tekoa, Keto. . Ze worden 24 uur per dag op tape gezet om er van te leren . Ze nemen alles op, hun gedrag in het water, het sociale gedrag onderling ,de geluiden, eetgewoontes,enz)  Hierdoor helpen ze mee aan een beter leven voor de in gevangenschap gehouden dieren als dolfijnen en orka’s, maar ook in het wild levende dieren . Alles word opgenomen en gebruikt voor studie. Dit geeft een unieke vorm van studie ervaringen en kennis .
De show is goed in elkaar gezet omdat ze werken met trainers die eerst hun opleiding in Amerika met deze orka;s samen hebben genoten . Daarnaast is de hoofd trainer  met de orka’s mee gekomen uit Amerika en is hier twee jaar geweest om zijn kennis over te brengen. Ze werken  met Positieve reinforcment . Dus alles  moet vanuit natuurlijk gedrag en zonder dwang aangeleerd worden. Het plezier straalt er van af. Zowel van de dieren als van de trainers. We hebben door de dagen heen ,de show in totaal 6 x keer gezien. En achter de schermen zie je hoe groot ,diep het allemaal is ,en zie je (lees je ) de geschiedenis van iedere orka die hier nu leeft. En wat het LP er allemaal voor moet doen om dit in goede banen te leiden. Vorige keer nog zwommen de trainers mee in het water . Duiken  ze mee onder water en springen met de orka uit het water. Maar na de dood van een trainer  nemen ze het zekere voor het onzekere .Ze trainen,,en leren  andere kunstjes om toch een fantastische show neer te zetten. 
Dolfijnen  en zeeleeuwen.
Deze zijn natuurlijk ook hier te vinden en de eerste dag lijken we meer liefhebbers van zee dieren dan vogels .Maar ik wil dit niet missen ,je kan het maar gezien hebben. De dolfijnen pool is een van de grootste ter wereld. Gebouwd in 1987 en er waren bij het begin 6 dolfijnen. Nu zijn er 9 dolfijnen , je ziet ook het kweek programma werpt zijn vruchten af. Ze zwemmen in zo,n 7 miljoen liter zeewater bassin. De dolfijnen hebben een druk dag schema om ze actief te houden. De shows zijn daar onderdeel van. Ik heb dan ook wederom super genoten en de foto’s zeggen genoeg. Op die momenten wil je eigenlijk kind zijn en de kans krijgen mee te zwemmen met de dolfijnen ,maar helaas zit er dat voor mij niet echt meer in !
De zeeleeuwen leven hier in een grote groep en dat is de grootste in gevangenschap levende groep ter wereld. Momenteel zijn er 30 jonge zeeleeuwen geboren in het loro park. Ze hebben nu enkele zeeleeuwen naar het Siam park gedaan ( Zuiden van Tenerife) als extra “versiering” om dat de groep te groot was voor het loro park. Diverse zoos werken mee aan het terug plaatsen van deze dieren in de natuur. Want het zijn inmiddels ook bedreigende diersoorten Dit gaat allemaal in samenwerking met een speciaal team waar hier aan werkt. De show  was weer spetterend leuk verrassend en het team en de dieren zijn een geheel. Ze voelen elkaar feilloos aan en het is dan ook een top show.
Indrukwekkend maar we gaan door met papegaaien nieuws. Het park heeft diverse mooie grote volières  waaronder de volière van de Kea’s ,de Borstelkop papegaaien en de blauw keel ara’s.  De kaketoe,s  die nog in de grote nieuwe volières  zitten zijn nu omringd door groen en schaduwen .Ze zijn nu helemaal gewend geraakt aan hun mooie volières. Later in de lezingen word uitgelegd dat dit tot groot succes  met broeden heeft geleid. In het park was het geweldig deze volières te zien. Ook de Blauw keel ara’s hebben een fantastische grote volière gekregen en dat is dan wel erg mooi om te zien.
Ik ben zelf ook dol op de Gorilla’s en zoals ze hier zitten in het loro Park heb ik ze nooit eerder gezien. Er zit natuurlijk als alles een verhaal aan vast. De grootste van de vrijgezellen groep is maar liefs 2 meter groot en weegt 200 kg.  Deze word dan ook de leider van de groep genoemd of wel de “Silverback” .  Ze hebben 7 Gorilla’s en ze wonen op een stukje paradijs van 3.500 m2 groot . Met bomen rotsen water en watervallen. Daarbuiten hebben ze  ieder een eigen slaapplaats.Ze krijgen een ontbijt, lunch en avond diner en vaak word dat  via verrijking gegeven. Dus  verstopte yoghurt in buisjes met gaatjes bevestigd in de boom. .Ze pulken met houtjes dan de yoghurt uit de gaatjes. Een volwassen Gorilla kan zo,n 8 kilo groenten per dag eten. Voor deze vrijgezellengroep : het idee om ze zo te kunnen houden ,en de uitvinding om zo een garantie te hebben van donors voor nakweek voor de toekomst heeft het Loro park een award gewonnen.  In 2008 van The Animal Embassy ,en was de eerste zoo ter wereld die deze award in ontvangst mocht nemen als zoological park .
Nu ik heb dan ook nooit eerder zo’n mooie groep en omgeving voor Gorilla’s gezien. Achter de schermen zien we waar ze slapen spelen en wat ze eten.
Planet pinguïn. Ook dit bezoeken we de eerste dag meteen tijdens de discovery tour. Omdat dit ook een adembenemend stukje paradijs is in het park. Ook hier gaan we achter de schermen.Je loopt via een tunnel met ijs pinguïn planet in.  Via een band die draait word je begeleidt langs de soorten pinguïns . Het is erg groot en er zijn diverse soorten. De temperatuur en de omgeving is geheel nagebootst uit de natuur met sneeuw ijs en vers  water. Ik ben helemaal dol op de koningspinguïn. Zo mooi statig staart hij je aan vanuit zijn omgeving.  Het lijkt wel of we op Antarctica zijn.

De dag is bijna ten einde en het maken van goede foto’s was niet makkelijk want overal was de zon.Dus we hebben meteen even gekeken  wanneer het maken van foto’s wel kon ! Dus dat we de komende dagen de uren goed kunnen indelen.
Na een dagje “proeven” wisten we het zeker ,hier zouden we nog enkele dagen heen gaan. We zien meteen dat een dag voor dit schitterende park te weinig is en de vraag wat doen we morgen werd er meteen ingevuld.  Het was warm weer vandaag en we hebben genoten.Wij hadden de luxe deze keer van een eigen auto en dus konden we staan en gaan waar we wilde .
Maar voor andere mensen was er natuurlijk het  Treintje
Dit  treintje rijd iedereen naar het park .Dit is er dagelijks en ieder half uur en brengt je tot aan de ingang van het park. Gratis. Heel leuk, en gezellig. Wij zijn met de auro naar de “stad”gegaan en hebben daar met vrienden heerlijk gegeten. Want ja Tenerife en het congres  heeft wel als doel om veel mensen te leren kennen en je vriendschappen over zee “ te vriend” te houden. Dus deze avond gingen we aan tafel met vrienden uit Israel David en Aviva Vishnia. En geloof het of niet, we hebben ’s avonds en ’s nachts regen en onweer, jawel, op dit prachtige zonnige eiland Tenerife….

2


Woensdag 22 september

Aangezien het hier in het Noorden nog steeds alleen maar regent en regent, besluiten we naar het Zuiden te gaan, daar is het weer meestal veel mooier dan hier. Zo gezegd, zo gedaan. We gaan naar het Junglepark, maar onderweg er naartoe, ook alleen maar wolken en spetters die daaruit vallen… Bij het park aangekomen is het ook daar niet droog. We besluiten de gok te nemen en gaan toch het park in. Inmiddels is het droog geworden en gaat de roofvogelshow van start. Met open mond genieten we van dit spektakel.


Na een bakkie koffie en een lekkere hamburger gaan we verder het park onveilig maken. Over hangbruggen (waar Lien een mooie uitglijder maakt) en mooie paadjes wandelen we verder. Helaas gaat na de middag ,de regen ook weer verder. Hierdoor gaat de papegaaienshow om 15.00 uur (waar we ook voor kwamen) niet door. Dat vind ik (Thiely) wel erg jammer ,maar goed dan heb ik wel weer een reden om terug te gaan naar dit park. Zeker de orang-oetang en de witte leeuwen , de schitterden omgeving waarin dit park is aangelegd,wil ik nog eens zien.

En natuurlijk de papegaaien show.
Het heeft verder geen zin om te blijven en we besluiten binnendoor via allerlei slingerwegen (via El Teide) terug te gaan naar het appartement. Bij De Teide stoppen we nog even om te kijken of er nog wat te scoren valt in het winkeltje. Ook hier boven op de berg is het zéér slecht weer. Lien rent de winkel in en hier komt haar 2e uitglijder voor deze dag…. Eigenlijk is het erg ,maar zo leuk om haar te zien glijden. Dat zijn van die slippers die maak je niet veel mee . Gelukkig ligt ze zelf ook helemaal in een deuk en lachen we de dag door. We gaan weer door en al slingerend banen we ons een weg naar beneden, samen met het water wat voor ons uit stroomt en de stenen die naar beneden vallen. Door het slechte zicht en het geslinger zijn er van ons six-pack een paar die zich niet helemaal lekker gaan voelen, maar verder gaat alles goed. We zijn blij dat we weer heelhuids bij het appartement zijn aangekomen.
Vanavond begint om 19.00 uur de cocktailparty. We zitten op loopafstand van het hotel Botanico maar we pakken toch maar de auto, gezien het slechte weer. Normaal gesproken is de cocktailparty in de tuinen van het hotel, maar nu dus binnen in verband met die regen. Dit jaar is het de 7e keer dat het congres wordt georganiseerd en het is de 1e keer dat het nu binnen wordt gehouden. Het zal een memorabel congres gaan worden dit jaar….
Het congres word bezocht door maar liefs 650 mensen van uit alle hoeken van de wereld.  We zien al heel snel andere Nederlanders. En zien de mensen die we in Singapore en Australie en vier jaar terug hier in Tenerife ontmoet hebben .Heel de avond gezellig kletsen met mensen .Het is zo makkelijk als je allemaal van de zelfde hobby geniet .Natuurlijk was dan ook  het onderwerp bekend. Veel mensen die je vragen over je vogels, maar ook veel schrijvers, dokters, biologen , mensen van het Loro parque , mensen die  kweken met papegaaien, mensen die  leven en werken met  de papegaaien ,Iedereen maakt kennis met iedereen.  Dit alles in onder het genot van hapjes en een drankje. Het was weer spannend, leerzaam ,gezellig, indrukwekkend. Het was bovenal zeer interessant mensen te ontmoeten waar je alles aan kan en mag vragen.De champagne smaakt heerlijk (net zoals de overige drankjes…). Inmiddels is het droog geworden en gaan lien en jeroen een wandeling maken in de tuin. Jeroen gaat mee en das maar goed ook , horen we naderhand. Ze maken wat leuke foto’s. Gladde paadjes in een tuin…..en inderdaad, Lien beland op haar kont in de tuin van Botanico. Uitglijder nummer 3 voor Lien voor vandaag. Binnen moeten we haar even wijzen op haar “charmante zwarte benen”. Ook dat loopt allemaal goed af. In de bar genieten we nog lekker door van de heerlijke avond en nacht, de livemuziek en de Singapore Sling… (alleen in Singapore smaakte die toch vele beetjes lekkerder..). Kijk na zo,n van slippers kan de Singapore Sling niet veel fout meer doen ! Het wordt weer een latertje deze avond (01.30 uur), zoals er nog vele zullen volgen.Donderdag 23 september
Vandaag is de eerste dag van de lezingen. Om 07.15 uur ontbijten en om 08.00 uur de auto in op weg naar de lezingen die om 08.30 uur van start gaan. Vandaag staan er 6 lezingen op het programma, te weten:
-          Dr. Franz Robiller: Reminiscenes, Dr. Dr. h.c. Romuald Burkard (1925-2004) and his parrot breeding centre “Voliere”;
-          Dr. Matthias Reinschmidt: Breeding rare parrots at the Loro Parque Fundación;
-          Rafael Zamora: Innovations in parrot keeping;
-          Dr. Irene Pepperberg: Numerical abilities of Grey Parrots, a measure of intelligence;
-          Olivier Chassot: Conservation of Ara Ambiguusin CostaRica and Nicaragua (1994-2010);
-          Jos Hubers: Trichoglossus Lories in Europe.

De meeste informatie omtrent loro Parque krijg je natuurlijk vanuit de lezing van de Curator Matthias Reinsmidt . Hij is liefhebber van vogels vanaf zijn 8 levensjaar en  zelf kweker geweest .Hij studeerde af als bioloog.  Hij maakte een extra studie van o.a de  tucamon Amazone.  Na jaren lang  redacteur van een papegaaienmagazine te zijn geweest, en later schrijver van boeken o.a Kunstbrut und handaufzucht von papageien und sittichen , is hij sinds 2001 curator  in loro Parque en verantwoordelijk voor de gehele collectie papegaaien aldaar.  
Zijn lezing neemt ons mee in het kweekcentrum. Het zoeken van de juiste koppels .Het kijken hoeveel een vogel eet ,wat hij weegt, waarom de vogels soms liever donker zitten dan licht. Waarom de vogels soms reageren op bepaalde veranderingen,zoals licht, voer, buurvogels, natuurlijke veranderingen enz. We gaan samen met hem de broedsuccessen bespreken van de laatste 4 jaar. Zijn collega Rafael Zamora vult hem aan om nog meer input met ons te delen. Er komt een schitterde film over de kweek van de Spix en de Lears Ara’s waar ze bijzonder trots op zijn .Deze eerste uren waren meteen to the point.
Ook stonden we stil bij het  bespreken  van de collectie van het loro Parque en de Loro Parque foundation  Wat voor vogels er zitten en hoe ze de toekomst zien.Het was zeer interessant.
In de pauze is er tijd om te shoppen en hier en daar verdwijnt er een mooi boek van Julia en Roland Seitre over de vogels Down Under met schitterende foto’s over een prachtig Australië , of een t - shirt of stropdas met een ara erop in de tassen..
Om 15.00 uur staat onze bus klaar bij hotel Botanico om ons naar het kweekcentrum van the Loro-Parque Fundación (La Vera) te brengen. We krijgen de rondleiding van Matthias Reinschmidt himself …
Het kweekcentrum: 


Het Loro Parque is een dierentuin. Vanuit deze dierentuin is de Loro Parque Foundation opgericht. en  deze foundation is nu eigenaar van LP. Alle papegaaien (ook die in het Loro Parque) zijn van de foundation. De foundation heeft naast de koppels in het Loro Parque nog een kweekcentrum. Dit is enkele kilometers buiten Puerto de la curz. Hier zitten alle kweekkoppels die ze hebben en ook diverse jaarlingen , jonge vogels. Hier bevindt  zich de grootste en meest uitgebreide collectie  ter wereld, aller tijden. 
En door deel te nemen aan dit congres mochten wij een bezoek brengen aan het kweekcentrum! Samen  met mensen van LPF gingen we dus  in verschillende groepen  met bussen er heen. We moesten wel rustig zijn en we moesten ook een bepaalde route lopen, zodat we niet langs koppels liepen die we zouden storen, maar we hebben best heel veel gezien. We zijn ongeveer 60 minuten binnen geweest. Dat was zeker een half uur minder dan vorig jaar en het beloofde spix avontuur viel ook tegen. 
Voor de veiligheid hadden ze er twee in een gesloten voliere met gaas en glas ervoor gezet. Door de zon en het glas kon ik geen foto maken. Of ik was te klein,of de zon scheen op het glas ,of ik moest alweer doorlopen. Ik had het gevoel dat ik deze keer echt pech had. Gezien heb ik ze wel. En ik besef nu pas hoeveel geluk we vorige keer gehad hebben. Toen zaten ze in de route van het kweekcentrum en hebben we mooie foto's en film kunnen maken. En kregen we veel tijd. Nu was dat niet ,helaas.

Het park was hermetisch afgesloten en goed beveiligd, Er was een bewaker en veel camera’s die alles in de gaten hielden,  We hebben elke seconde van dit bezoek genoten. De vogels zitten er ontzettend schoon, groot en mooi. En wat bijzonder is ze kweken ook met veel bijzondere soorten vogels.  Deze werden ook op de lezing nog eens extra aangehaald Rustig op je gemak lopen, kijken, foto’s maken en filmen zit er helaas niet in. Het lijkt wel een marathon die we moeten rennen. Aan de ene kant begrijpelijk want er zijn nog meer groepen die hier een kijkje komen nemen. Want al deze 650 mensen willen dat La Vera
kweekcentrum in.  Aan de andere kant, je betaalt veel geld en wil dan ook kunnen genieten. We trekken af en toe ook ons eigen plan en maken veel foto’s en film. Thuis zien we wel wat er gelukt is of niet.

’s Avonds hebben we de Wining & Dining bij de zwembaden van Lago Martiánez. Een voortreffelijk buffet met voor een ieder wat lekkers er tussen. Vis, vlees, fruit, salades, noem maar op. We worden getrakteerd op een Braziliaanse salsaband met mooi uitgedoste danseressen en dansers. Onze voetjes kunnen niet stil blijven zitten. Na afloop van de Wining & Dining gaan het feest nog door in het casino, wat onder deze zwembaden ligt. We genieten van de drankjes, de gezelligheid en de live-muziek, wat inhoudt dat wij de dansvloer onveilig maken. Als het zo gezellig is met elkaar, vergeet je de tijd en ook nu liggen we rond 01.30 uur in onze bedjes.

.
3

Vrijdag 24 september
De 2e dag van de lezingen begint ook weer vroeg. Onze dagen zijn zeer lang en de nachten zeer kort…. Voor vandaag staan op het programma:

-          Dr. Petra Wolf: Parrot Nutricion, combining trafition, empirism and science;
-          Eric Antheunisse: Commercially breeding parrots in the United States;
-          Mauricio Herrera: Conservation programme for the Blue-throated Macaw (ara glaucogularis);
-          Julia & Roland Seitre: publicizing parrot conservation;
-          Juan Cornejo: Captive breeding of parrots in Mexico: the Maroon-fronted Parrot and the Soccoro parakeet.
-         
Daarna is het meteen de bus in want we gaan naar het Siam Park en dat ligt in het Zuiden, dus nog wel een uurtje rijden. Vorige keer kregen we een maquette  te zien van dit park ,het was in aanbouw. Het zou een pret water park worden met de grootste glijbanen ter wereld . Om een voorbeeld te geven ,je maakt via een pijp een vrije val van 18 meter .En een namaak zee met strand en golven waar surfers op meer dan 8 soorten golven hun kunsten kunnen laten zien. Je kan je dan verplaatsen via een wild water baan van level 1 naar 2 en 3.
Daar aangekomen, was er inderdaad een fantastisch waterpretpark. Niets was overdreven het was er allemaal. Wij zijn meteen de zwemkleding aan gaan doen en ons plan was veel pret maken. Je kunt aan het kunstmatig aangelegde strand liggen. In een grote band rustig genieten van de Mai Thai River of als je van iets heftigers houdt, de flitsende glijbanen Tower of Power, The Dragon, Mekong Rapids of Vulcano pakken…. Voor ieder wat wils. Het is in 1 woord genieten van de rust, maar ook van de power van de glijbanen. Je hart schiet in je keel, maar als je van de glijbaan bent gegaan, geeft het zo’n ongelooflijke kick !  WOW !

We hadden trouwens een echte VIP-behandeling in het park. We kregen polsbandjes om, zodat je niet hoefde te wachten bij de attracties (aangezien het gewoon open was voor publiek en je soms meer dan een half uur moet wachten voordat je aan de beurt bent). Het was al Super genieten, en de avond moest nog beginnen…

Deze avond hadden we een echte beachparty. Heerlijk met de voetjes in het zand langs het buffet en de BBQ. Een lekker ijsje toe en ook nog super live-muziek. De voetjes van de vloer ging wat lastig in het zand, maar we zijn heerlijk uit ons dak gegaan op de fantastische muziek. We hebben met z’n allen flink het strand op stelten gezet.
Als verrassing werden we getrakteerd op een schitterend vuurwerk met ter afsluiting nog een fantastische lasershow op muziek !
In 1 woord GEWELDIG.
Om 21.30 brengen de bussen ons weer thuis en kun je optijd je mandje in, maar dat doen we niet. We blijven nog heerlijk kletsen en nagenieten van deze dag op ons balkon en zien pas om 02.00 uur ons bedje.


Zaterdag 25 september
Vandaag de laatste dag van het congres. Om 08.30 uur gaan de lezingen weer van start. Deze keer:
-          Heiner Müller: Medical support in parrot breeding – veterinary assistance for reproducing problems;
-          Prof. Dr. Vladimir Ostapenko: Some results of parrot-keeping in zoos en centres of Russia and adjacent countries;
-          Dr. Yara Barros: Spix’s Macaw (Cyanopsitta spixii), covery programme: retrospective and perspectives;
-          Xavier Viader: Grey parrot management and breeding;
-          Alan Lieberman: Rimatara Lorikeets reintroduces to the Cook Islands from French Polynesia;
-          Dr. David Waugh: saving parrots form extinction.

Hein Müller : Hierbij keken we in de “keuken” van het kweekcentrum en de diereartsen. Op beeld een operatie bij de vogel ,en we keken mee in het lichaam van de vogel . Hoe zitten die luchtwegen nu eigenlijk in elkaar en hoe werkt dat ? Hoe zien er eierstokken uit of is de man wel vruchtbaar ? Zo  konden we mee  kijken naar het geslachtsorgaan van de papegaaien. Hiervan uit worden bloed monsters gedaan en gekeken of de vogel broedrijp is en gezond . Ze lieten het op scherm via een film aan ons zien . Zeer duidelijk met uitleg .Heel belangrijke apparatuur die een vogel helpen in  noodsituaties, en voorkomen dat sommige overhaaste beslissingen genomen worden. Want bloed alleen geeft geen perfect  beeld .Door in de vogel te kijken komen we natuurlijk meer achter de ware aard van het beestje!

Daarnaast was vandaag mijn lieveling vogel de Spix ara aan de beurt. Nu ben ik toch wel in to the blue’s ,maar deze lezing trok me het meest omdat ik alles over deze vogel wil weten. En Dr. Yara Barros gaf dan ook een zeer goede lezing. Ik heb er extra van genoten en kan deze informatie weer mee nemen in mijn lezing over de ara;s en Tenerife.
Het middagprogramma is voor ons vrij. De andere groep gaat nu naar La Vera die woensdag niet geweest zijn. We gaan uiteraard naar het Loro-Park. Daar hebben we een lekke band. Hans zet het reservewiel erop en we kunnen gelukkig op de luchthaven van Noord de auto omruilen .Thiely en Jeroen gaan het park onveilig maken. We zien elkaar weer bij de laatste orka show van die dag in het loro park.

Daarna lekker lang in bad en dan optutten voor het galadiner in hotel Botanico. Ook deze keer helaas niet buiten in de tuin omdat het weer te wisselvallig is. Ook dit is een unicum. Tot nu toe heeft het galadiner altijd in de tuin van het hotel plaatsgevonden. Het eten is voortreffelijk, de sfeer fantastisch, de muziek is goed en de wijn is ook heerlijk. Wat wil een mens nog meer. Gezellig komt er een dierenarts uit Italie aan onze tafel zitten .En zo kunnen we ook nog eens over dingen praten waar je thuis niet zo vaak over praat aan tafel. Ik (Thiely) kan nog wat extra informatie vergaren over pdd en mijn avond kan niet meer stuk.

-          Tot spreker van het congres wordt uitgeroepen Dr.Petra Wolf of dr. Yara Baros en Mauricio Herrera:
-         
Na afloop van het diner borrelen we nog wat na in de tuin totdat mijn ogen bijna dichtvallen. Het is dan alweer 03.15 uur en over een paar uur starten de workshops!

4 Zondag 26 september :


Vandaag heb ik een dagje rust en ga ik alleen naar het Loro park
De andere van “onze groep”hebben workshop en daar gaat Caroline jullie van alles van vertellen Ik ga alleen door het Loro park en ben er lekker vroeg en kan nu eindelijk eens genieten van de Katandra Tree tops. Want de dagen er voor was het altijd na het congres even naar het parken nu heb ik een volle dag tot 1900 uur.  Ik loop nu anders door het park Foto’s heb ik al heel veel gemaakt van de vogels en dieren in de kooien ,nu is het tijd voor vogel los vliegend. Sinds ik naar Australie ben geweest is dit toch wel een passie geworden en ik geniet al als ik richting de Treetops loop.

In September 2009,  is één van de grootste vrije vluchten  van Europa hier geopend met de naam "Katandra Tree tops ". Dit is een volière voor diverse vogels waaronder papegaaien, uit Australië en Azië. Deze  volière waar je tussen de losvliegende vogels loopt is groot en op sommige punten 15 meter hoog, Je loopt dan boven het blader dak van de hogen bomen .De volière heeft masten van 17 tot en met 28 meter hoog en dat geeft de Katandra Treetops  een bijzonder en unieke sfeer .Ik bevind me rechtstreeks in de natuurlijke levensomgeving van deze dieren.  Mijn passie vliegt hier ook rond namelijk de edel papegaaien

En ik zie nu eindelijk dat groen en rood idd niet zo snel zichtbaar is. Sterker nog ik zie het groen (man)  nog sneller dan het rode (pop) en dat had ik niet verwacht. Maar mijn geduld word beloond en ik kan mooie plaatsje schieten en daarna ga ik genieten van deze mooie vogels. Ongeveer 150 vogels bewonen deze reuze volière en ongeveer 100 van hen behoren tot de familie van de papegaai. Naast de edel papegaaien zie ik veel lori’s  ,kaketoes als de  Palm en Inka , Australische parkieten (veel soorten) in hun kleurrijke pracht en praal. De vogelpopulatie wordt aangevuld met  reigers, zwanen, emoes, verschillende soorten van duiven, en de Bali spreeuw.
Die vind ik ook gaaf . Die heb ik natuurlijk in Singapore en Bali gezien en die maken “de special “in mijn lezing over die vakantie . Ik kan ook hier van genieten en mooie plaatjes schieten. Er zijn ook gemaskerde Kievieten en fazanten.  Het is in een word adembenemend en ik maak kennis met de verzorgers en die vinden het heerlijk wat te kletsen.  Later als ik hier enkeldagen langer ben en kom zoeken ze veren voor me zodat ik die kan schilderen thuis. Zo gaaf was dit . De Borstelkop papegaai die in de serie op tv ook in deze vliere zat is er niet meer .Die kon niet tegen het water en dus is die net als de Kookaburras die  plotseling agressief werden naar  lori’s uit deze volière. Ook de Molukse kaketoes en de Ducorps kaketoes werden  zo tam en opdringerig naar de
bezoekers, dat deze verschillende oorbellen pikte van de bezoekers en dat kon natuurlijk niet . Nu de palm kaketoe is ok erg tam en iedereen kan hem als hij daar voor kiest aaien of mee op de foto.

Wil hij dat niet vliegt hij weg en das een mooi gezicht ! Ik kon daar wel van genieten. De Inka kaketoes waren te druk met zich zelf bezig en zaten altijd op de zelfde plek hoog in de bomen. Vandaag was ik zo druk bezig met film en foto dat mijn telefoon viel bij de Nandoe en dus ik naar beneden van de grote hoge lop brug om de verzorgers even te melden dat ik het achter plaatsje kwijt was van de telefoon. Maar helaas  niet meer gevonden dat was ook bijna onmogelijk tussen de zo goed nagemaakte wildernis van Australie en Azie. Och eenmaal thuis werd dat opgelost en de verzorgers zouden de dieren in de gaten houden want die Nandoes vinden dat leuk speelgoed hahahaha.

In de middag ben ik met vrienden lekker aan de koffie gegaan en heb met mensen uit Australie  heerlijk over vogel zaken gepraat .En ben ik uitgenodigd om in 2011 daar een lezing te komen geven over de edel papegaaien. Dus weer een leuke “vakantie “ naar Australie .
Na deze dag lekker relaxed in het park tref ik Hans Caroline en Jeroen weer in het park en gaan voor de verandering nog eens naar de orka show.

1e workshop van Dr. Matthias Reinschmidt over handopfok.
In La Vera wordt het eerste legsel altijd uitgehaald en in de broedmachine uitgebroed. Het 2e legsel mag de vogel zelf uitbroeden en grootbrengen. In de broedmachine zit een digitale thermometer maar zelf leggen ze nog altijd een losse erin, check, check, dubbelcheck. Uit hun eigen onderzoek ik gebleken dat vogels om de 20 minuten hun eieren draaien. Hun broedmachines staan ingesteld om de eieren te draaien om de 30 minuten. Ze maken ook gebruik van de Buddy, om de hartslag van het kuiken te kunnen meten in het ei. Na het uitkomen van het ei, wordt meteen de navel van het kuiken gedesinfecteerd. In de broedmachine is de temperatuur altijd 37,2 ºc.
Bij de eerste voeding van het kuiken krijgt het altijd lactobaccillen toegediend. Matthias weet eigenlijk niet waarom, zo doen ze het al jaren. Ze voeren 10% van het lichaamsgewicht en iedere vogel heeft zijn eigen spuit. Na het voeren worden alle spuiten weer gedesinfecteerd. De 1e 10 dagen krijgt de vogel een high-energy voer van Versele Laga. Een palmkaketoe heeft de meeste tijd nodig om zelfstandig te worden. Matthias gaf aan dat het verstandig was om een kuiken de 1e 10 dagen ook ’s nachts om de 2 uur te voeren, aangezien studies hebben geleerd dat de ouders ook ’s nachts hun jongen om de 2 uur voeden.

De 2e workshop is van Heiner Müller en gaat over problemen die kunnen ontstaan bij handopfok vogels.
Aan de ontwikkeling van het gewicht van de vogel is te zien of alles goed gaat of niet. Als het gewicht stagneert, kan er een probleem zijn. De beste broedmachine is degene waarmee jij het beste werkt. De filters moeten elke dag gereinigd worden, want hoe groter de jongen worden, hoe meer stof ze afgeven. Er wordt geen gebruik gemaakt van houtsnippers omdat de kuikens hierin kunnen stikken. Ze gebruiken een soort graankorrels. Als je spreidpoten ziet bij een kuiken, dan moet je dit meteen behandelen. De kuikens groeien snel, dus “haast” is geboden. Met betrekking tot het desinfecteren van de kuikens, hebben ze verschillende soorten desinfectiemiddelen zodat ze niet steeds dezelfde gebruiken.

De 3e workshop is de slagroom op de taart. Een dame van het babystation een demonstratie geven van het voeren van de kuikens. Zij heeft al 18 jaar ervaring, dus dat zegt genoeg. Ze hebben leuke kuikens voor ons meegenomen, namelijk een Buffoon, een geelvleugelara, een molukkenkaketoe en een palmkaketoe! Wat een superafsluiting van deze ochtend ! ’s Middags gaan we met z’n allen nog het Loro-Park in. Daarna in het centrum van Puerto de la Cruz lekker tappas gegeten. We zijn weer optijd terug in ons appartement en gaan lekker vroeg ons mandje in.

5    Maandag 27 september  

Er zijn meer dieren in het park:
Terwijl “onze  groep” weer een workshop doet  over voeding gaan Jeroen en ik het park door en kijken eens wat voor andere dieren er zijn naast de papegaaien en de vogels. We gaan natuurlijk wel even naar de orka’s omdat de show steeds anders is en dit een mooi begin is van de dag. Daarna naar het aquarium ,dat word vaak vergeten ,maar daar leven schitterende vissen en ook spannende haaien. Er is een coral reef  Een Shark tunnel,met daarin de beroemde Elvis een haai die ze in de handtas gevonden hebben van een toerist op vliegveld in Engeland. Ja mensen doen van alles om alles te krijgen! Er zijn Piranhas, Chiclides, Cardinaal Tetra cylinder visjes in ene zeer grote aquarium. Ze geven gewoon licht . Alles over het leven in de amazone (op water gebied) En buiten hebben ze een schitterende vijver met Koi karpers. Iedereen zoekt daarin de witte vis met de ronde stip omdat dat de vlag is van Japan en daarvoor kan je 10000,00 dollar krijgen voor die vis ….. Zoek zoek en je zal vinden,nu ik dus niet ,ik heb geen tijd ik wil meer zien …..
De leguanen in het park zijn in alle kleuren aanwezig. En de krokodillen (Amerikaanse  alligator) komen om de hoek als je de orchideeën tuin voorbij loopt. Ze worden tussen de 35 en 50 jaar oud en  kunnen 3 meter groot worden . Dan Thomas de schilpad, nou ja zeg hij is zo groot dat je er bijna overheen kijkt  .Ik dacht de eerste keer dat ik hem zag 8 jaar geleden dat het een steen (rots) was. Nu met de serie op Duitsland 1 leer je de dieren natuurlijk prive kennen en kijk je anders tegen de dieren aan. Maar goed de naam Giant Galapagos zegt genoeg. 2meter groot,200 kilo. En de oudste in leven ooit was in Queensland Australie zoo. Hariëtte 176 jaar oud. 


Er zijn ook kleine aapjes,Titi monkeys. Er is zelfs een moeder met haar jong en dat steelt de show. Dan de tijgers en ja dat vind ik dan weer super mooi.  Een witte tijger en een mannelijke tijger bruinwit gestreept . Schitterend is hun verblijf.  Het siert het park wel dat ieder verblijf is aangepast aan de omgeving waar de dieren vandaan komen en dan ook mega groot. Met rotsen bomen en watervallen en deze tijgers hebben ook een eigen water,waar ze gebruik van maken. Ik zie ze er uit drinken en zelfs badderen. Ze lijken zo lief maar pasop ze zijn gevaarlijk. Het zijn trouwens Bengaalse tijgers. En  beidde hebben ze een speciale kleuring en zijn met de hand grootgebracht. Ze hopen op nageslacht. 

De jaguars (zuid Amerika) hebben daar inmiddels voor gezorgd twee mooie ” kittens “ waren te zien in het park. Door stres was wel de raam vaker afgeplakt maar hier is een foto van Hans.  Mooi dat de dieren zich voortplanten in deze prachtige ruimte s waar ze leven ,dat zegt genoeg van het park. Zie hoe speciaal de kleuren! Verder heeft ook de sloths zo worden ze hier genoemd, wij noemen hem de luiaard ,en deze is met een baby. Bimba en Bianco zo heten ze

.        
Ze komen uit een Italiaanse zoo. Ze komen oorspronkelijk voor in Brazilië en ze hebben een vreemde vertering waardoor ze 15 uur per dag slapen. Ze worden 20 jaar oud.
Er zijn meerkats dat zijn die grappige stokstaartjes. Die zien er sowieso grappig uit als ze op de uitkijk staan.  Verder loop je door veel tuinen in het park als de Cactus tuin, de Orchideeën tuin ,de Palm croves ,en de Dragon trees ,daartussen door de Ara jungle en de ficussen . Het is net een oerwoud. Prachtig .De Ara jungle heeft diverse soorten ara’s  in grote voleires op ene rij , bvb groenvleugel, geelvleugels lears’ hyacinten blauwgele, en daarbij de hele grote volière  voor de blauwkeel ara’s. De kleiner soorten zijn over het park verdeeld. En niet te vergeten het babystadion:  Alle vogel vanuit de kweek komen hier worden hier grootgebracht en samen gezet in volières om te socialiseren en dat allemaal onder het oog van de bezoekers dat is genieten.


De 1e lezing is van Dr. Petra Wolf over een voldoende dieet bij papegaaien. Ze geeft ons de stelling dat zij 4 grijze roodstaarten heeft in 1 kooi, 3 poppen en 1 man. Zij is al een wat oudere dame en fruit is erg duur. Hoe kan zij het beste haar dieren voeren, het zo optimaal mogelijk voor haar dieren maken. We worden verdeeld in groepjes en kunnen aangeven hoe wij de dieren zouden verzorgen.
Aan de hand van haar onderzoekstabellen vertelt zij ons over het voer van vogels, onder andere over enzymen, proteïnen en calcium. In ieder geval een zeer technisch verhaal.
Ze legt nog het een en ander uit over vitamine A. Een tekort aan Vitamine A kun je zien aan de snavel van een grijze roodstaart of bij een amazone. Ook opgezette speekselklieren tonen dit aan. Een meneer uit Kameroen die ook deelneemt aan de workshop merkt nog op om nooit dierlijke producten te geven aan je grijze. Het zijn in de vrije natuur namelijk vegetariërs.

De 2e lezing is van Dr. Patrick Ghysels van Versele Laga over ziektes bij papegaaien gerelateerd aan een foutief dieet en hoe dit te voorkomen door een gebalanceerd dieet. Bij Versele Laga wordt het voer getest op de testvogels die zij hebben in hun eigen onderzoekscentrum. ( zie dagboek mailing Versega Laga) Hierin zitten circa 400 tot 500 vogels.Een vogel eet alleen maar als hij energie nodig heeft en niet zoals de mens “uit gewoonte”. We krijgen foto’s te zien met betrekking tot calciumgebrek. Deze lezing is uitgebreid verslagen voor dagboek in dagboek van een kweker :

Dinsdag 28 september28 September Vandaag hebben we iets heel bijzonders gedaan. We hebben ons zoveelste bezoek aan het Loro Parque gebracht .Samen  met nog meer mensen hebben we  bijna het hele park nog eens doorgelopen , en de laatste rolletjes foto's vol geschoten .Het was geweldig - alle shows nog eens bezocht. In een eerder verslag vertelde ik van de pinguïn en herhaal het nog een keer omdat het zo interessant is : die leven in een grote overdekking waar ze de natuurlijke omgeving  proberen na te bootsen,

Het  Loro parque is deze grote groep zelf tijdens een expeditie gaan halen. Ze hebben 120 eieren , die omdat de winter kwam en  toch geen overleving kansen hadden,  mee mogen nemen . Al de eieren zijn in Loro verder bebroed en er zijn 90 kuikens gekomen die alle met de hand zijn groot gebracht en deze collectie is nu 3 jaar oud. In 2005 waren hiervan de eerste nakomelingen. Alle zijn geringd en hebben een naam. Dit ter controle per pinguïn. De koepel is een must voor iedere dierenliefhebber om te zien. ,2 ton liter sneeuw gaat dagelijks door deze koepel , er is ijs , sneeuw veel heel veel water, een schitterende koepel die de natuur geweldig nabootst.

Evenals de gorilla's in the Mist, grote watervallen met mist die uit de stromingen van het water komen De natuur is zo geweldig nagebootst de rotsen, de ruimte  ,De bloemen Het spelen van deze reuzen in de natuur. Want groot zijn ze!!  Geweldig. Ook bij  de Tijgers was het genieten twee Bengaalse tijgers waarvan een witte gaven ons het gevoel even in een totaal andere wereld te zijn ze waren actief en zwommen in hun heerlijke water, ook hier was veel ruimte. Zo ook bij de krokodillen, en de reuzen schilpad . Een schitterend aquarium met diverse tropische vissen en een overkoepeling waar zich de  haaien  begaven, Buiten de Thaise invloed met hun tempels en de vijver vol met Japanse koi-karpers, En ook het papegaaien museum. Allemaal zeker de moeite waard te zien.
Na 6 keer kijken waren de shows nog net zo leuk en grappig. Het werd met zo veel liefde en respect voor de dieren en plezier van de dieren zelf gebracht dat je het wel leuk moest vinden. Ook zijn we de laatste dag nog naar het babystadion geweest. Dat is zo leuk met de 3 grote volières aan het station gebouwd .Hier laten ze de jongen papegaaien opgroeien socialiseren.
Van kuiken tot in het kweekcentrum waar de jaarlingen genieten van de ruimte, elkaar en de opvang. want eten is er volop . ze eten de vruchten van het centrum die onder hun neus groeien, ze  eten zaad,en spelen in de touwen. alles is er volop. Het zag er schoon ,veilig ,beschut en perfect uit. Veel geleerd . Veel gezien ,de rest zat in de workshop:
De eerste lezing is van de professor van de Universiteit Giessen in Duitsland. Hier doen ze onderzoek naar dit virus in een populatie onderzoeksvogels. We kunnen aan hem vragen stellen over het bornavirus. Van deze gelegenheid wordt gretig gebruik gemaakt. Er wordt gevraagd of het virus overdraagbaar is op het ei. Dit is nog niet bewezen maar waarschijnlijk is dit wel het geval. Het is wel overdraagbaar via de krop.
Houdt de positief geteste vogels apart van de negatief geteste vogels. Met de positief geteste vogels kun je wel broeden. Het kan zijn dat de kuikens negatief zijn. Zet deze kuikens dan wel over naar je “negatieve” groep vogels zodat je positief en negatief geschieden houdt.De test op PDD wordt gedaan middels een cloaca-swab en een biopsie vanuit de krop en een bloedtest om te kijken of er antilichamen zijn.


De test kan ook uitgevoerd worden op een groeiende veer, maar altijd in combinatie met de 2 swabs.
De incubatietijd is op dit moment nog niet bekend. Het is ook nog niet bekend of het virus gevaarlijker is voor kuikens dan voor volwassen vogels. Vogels met PDD zijn op dit moment nog niet te genezen.
Koop geen vogels die PDD-positief getest zijn. Test ook je eigen vogels zodat je weet of je positieve vogels hebt of niet. Test uiteraard de nieuwe vogels die je aankoopt.

Lezing 3 is van Heiner Müller. Quarantaine is erg belangrijk. Allemaal erin, allemaal tegelijk er weer uit..Het onderzoeken van de vogels wordt gedaan op gewicht, veren, ogen en bloed (parasyten, virussen. Bedreigde soorten, zoals de spixara, hebben een eigen onderzoekscentrum zodat ze niet in contact komen met andere vogels.
De vogels zitten voornamelijk in hangkooien. De vogels komen dan niet op de grond, dus minders kans op parasieten. De kooien zijn beter schoon te houden. Met een hoge druk spuit wordt alles gereinigd. Wel oppassen dat de nevel niet van alles in de rondte slingerd. Eerst alles goed schoonmaken, daarna alles desinfecteren zodat het middel goed kan inwerken op de schone ondergrond.Het testen van je vogels heeft 2 doelen. Uiteraard om te kijken of je nieuwe vogel geen ziektes onder de leden heeft en dus gezond is.
Fijn om te weten dat de nieuwe vogel je huidige collectie niet kan aansteken.

De 4e lezing is van Dr. Petra Wolf over problemen die kunnen ontstaan bij papegaaien door een foutief dieet.

Lezing 5 door Heiner Müller en Dr. Kirstin Oberhäuser. We krijgen praktijkvoorbeelden te zien, een soort EHBO bij papegaaien.We moeten op een kunstpootje proberen een achterteentje wat scheef staat, weer op zijn plaats te krijgen. Hoe zouden wij dat oplossen. Ieder groepje heeft een eigen idee en we krijgen uiteraard de goede oplossing te zien. Verder komt de kropbandage aan bod. Ook het verbinden van een vleugel tegen het lichaam aan wordt voorgedaan. Al met al leuk om te zien hoe de dierenartsen te werk gaan.

Laatste avond  Het inpakken van de koffers ,dan lekker uit eten en op tijd naar bed Tja en nu kijk ik er alweer terug op deze week. Samen met Daan en Jacco ga ik naar huis. En of ik volgende keer weer ga ? Ja hoor ik ga weer want ik wil het zolang ik kan niet meer missen.

Woensdag 29 september


Het is vandaag echt de laatste dag dat we als six-pack compleet zijn. Vanavond gaan Jacco, Danielle en Thiely helaas weer naar huis, maar eerst gaan we er nog een leuke dag van maken met z’n allen. We gaan naar Icod de los Vinos om de Dragon Tree te bewonderen. Dit is een zeer oude drakenboom en hij zou zogenaamd 1.000 jaar oud zijn en hij weegt ongeveer 140 ton. De boomkruin heeft een diameter van 20 meter en de omvang van de stam bedraagt 6 meter. De boom zelf is 17 meter hoog. Al met al aardig imposant om te zien en leuk om wat foto’s van te maken. Via leuke slingerende bergweggetjes gaan we verder richting Santiago del Teide. Onderweg maken we mooie foto’s van het wisselende landschap. We gaan op zoek naar parels en zijn dan dicht bij het vleigveld. Het is afwachten of we vliegen Spanje heeft staking. We brengen nog een bezoek aan Monkey Park in Los Cristianos waar we kunnen genieten van vogels, apen en reptielen. Daarna is het helaas tijd om naar het vliegveld te gaan en afscheid te nemen .

Ons vliegtuig staat klaar en we (Jacco, Danielle en Thiely ) gaan naar huis. We nemen afscheid van Hans Caroline en Jeroen.. We hebben met z’n allen genoten van deze Supergezellige week op Tenerife.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten