vrijdag 2 september 2011

2-9-2011 Ayutthaya


Op weg naar  Ayutthaya.Gesticht in 1350  door koning Ramathibodi 1 uit Siam. De “oude “ hoofdstad van Tailand.  De stad heeft heel wat oorlogen overleefd. Maar heeft uiteindelijk verloren.

De stad ontwikkelde zich als de rijkste  en meest ontwikkelde stad  van Zuid Oost Azië . Meer dan 1 miljoen inwoners  in de 17 de eeuw waren Indiër chinezen, Europeanen. Van hier uit heerste 33 koningen met diverse dynastie, meningen werelden en dit vormde uiteindelijk  het Thailand van nu. Helaas zijn er nu alleen nog maar de ruïnes van over . De overblijfselen van dat tijd perk zijn zelfs nu nog indrukwekkend.

Want in 1767 kwam er een einde aan Ayatthuya ,toen de stad werd overvallen door Birma.  Alles ging in de vlammen op. De generaal bouwde de hoofdstad in Thonburi, om dat heropbouw te zwaar was. Daarna werd Bangkok de hoofdstad.We gaan de Wat Mahathat, Wat Phra Ram bekijken , en de  Wat Ratchaburana, tempels uit andere tijden.  Te veel om op te noemen en te moeilijk als je het mij vraagt. Oude gebouwen en tempels, en een 13 meter en 19 meter hoge Boeddha. We zien de olifanten, die men traint om een ritje te maken en dat is dan weer een soort van inkomen. Ze zijn zeer goed voor de dieren want dat is hun inkomen en toekomst. En men respecteert de dieren. Olifanten zijn heilig in Thailand. Een olifant is een “gewezen” Boeddha.

We bezoeken ook het paleis Bang Pa In.


Het is meer het zomer huis van de voormalige koningen. Maar word nog wel door de huidige koning  gebruikt. Herinner je de film The King and I  nog , nu hij was de 4 de koning van Siam en hij zorgde dat zijn kinderen Engelse invloeden kreeg en de taal beheerste. Dat gaf zijn kinderen  meer wijsheid en meer openheid in leven ,ook naar buiten toe. Hij heeft dan ook dat paleis gebouwd ,met de vele huizen en uitkijk torens en de astrologische betrokkenheid van deze koning gaf meer wijsheid naar het volk. De koning bouwde met behulp van het volk. Men kwam hem bezoeken en nam dan van alles mee ,om hem op deze manier te bedanken. De koning bouwde daar mee een  Thaise paviljoen ,een muziek huis, een Chinese troonzaal ,waar hij de mensen kon ontvangen, en dit werd later het zomer huis van diverse koningen en nu is het een bezienswaardigheid. Er zijn meerdere herdenkings monumenten van koningen en prinsen en prinsessen. Er zwemmen grote vissen in de vijver en schildpadden. Er zijn bloemen bomen en grasvelden. Het is er mooi, we kijken onze ogen uit.De reis leiding valt meteen goed in de aard .Ze is leuk grappig en heeft een eigen mening. Die vertelt ze dan ook meteen. Ze zegt veel kan je lezen in boeken, ik ben meer van de filosofie achter de ‘dingen”in het leven en dat wil ik met jullie delen. Nu dat deed ze dan ook ze praatte de dag aan elkaar, klinkt me bekend in de oren! Ze vertelt dat in Thailand veel “boeren” zijn. Die kiezen het leven zoals ze dat willen leven .Ze hebben minder geld nodig en kunnen zich zelf onderhouden. De andere gaan werken in de stad .De stad Bangkok heeft nu anno 2011 maar liefs 12 Miljoen mensen waar van er 4 miljoen een vervoers middel hebben.

Auto fiets of brommer bus of taxi of tuk –tuk .Het modaal salaris is 1000 US Dollar per maand .( 1000 Bath per dag is 30.000 bath per maand is ongeveer 1000 US dollar per maand) .Werk men dan hoeft men niet zo veel te betalen voor een huis ( 300 euro per jaar voor de grond ) en belasting is een vast bedrag per maand ,en  dan men kan gebruik maken van de gratis  scholen en medische zorg. Werkt men niet dan krijg je ook niets. Mensen maken eigen keuzes .Want er is werk genoeg en dus kiest de tai zelf voor zijn manier van leven. Doet hij niets ,heeft hij niets ,maar is hij tevreden ,dan maakt dat niets uit . Het is het land van de glimlach en dus met deze glimlach verdienen mensen hun geld. Ze doen van alles om een tevreden leven te leiden en dat stalen ze uit.

Armen of mensen die minder hebben worden geholpen door medemens ,en geven betekend dat je zelf een beter leven krijgt .  Men gelooft dat wat men geeft je ook ontvangt. Dus geef je niets, zal je zelf ook met niets eindigen. Niemand heeft honger een tai kan altijd eten, en eet ook wanneer hij zin heeft . Dat is meerdere malen per dag kleine beetjes. Ze eten met lepel en vork. Vlees is voorgesneden als je het koopt. Stokjes is alleen voor de rijst en de soep (noedels)  De rest schep je op je lepel. Door heel Bangkok staan eet kramen. Je kan overal en veilig en gezond eten.

De dag eindigt met een rivierreis op de boot en we krijgen aldaar ook een lunch aangeboden. Daarna zien we vanuit de verte Bangkok verschijnen. We varen langst rijst velden mango velden en huizen die op poten gebouwd zijn in en aan water. Huize die zo ongeveer ut elkaar vallen en er naast tempels en paleizen. Contrasten zijn mega groot . Maar iedereen lacht.

Wij Caroline en ik beginnen nu ok te wennen aan de mensen de cultuur en hun manier van leven. We accepteren dat mensen die aan de straat leven ,niet zielig of arm zijn, maar gewoon boeren die hun waar verkopen en zo een leven, leven op hun eigen manier. Dat als we zien dat mensen onder een tent of dek slapen die een eigen keuze is . dat wanneer we een huis ( krot ) zien , wat zo ongeveer uit elkaar valt ,daar achter een tuin is met schitterende bloemen bomen fruit en water en dat het daar best mooi is om in te leven. Het huis is maar een dak voor de natte dagen ,maar men leeft meer buiten dan binnen, en maakt deze keuze zelf.

Een leerzame en mooie dag ,met veel om over na te denken. We besluiten daarna te gaan zwemmen en relaxen. De indrukken haken er in. Na het zwemmen gaan we eten en we nemen een lekker bordje tais, met een extra borrel , een Singapore Sling ,en nog een .


Lekker kokos ijs met een schaaltje fruit na. Daarna verslag maken en foto’s kijken en naar bed. Morgen vroeg om 6 uur op . We gaan naar de markt.

Tot morgen. Morgen is onze laatste dag.Thiely en Caroline.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten